Închide

Forma finală a legii europene pentru libertatea presei, aprobată de Consiliul şi Parlamentul European

Avatar
freedom of the press, press, media

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Documentul nu este unul care să definească într-un fel sau altul presa, pentru că nu îşi propune o limitare, ci se referă doar la măsuri care să protejeze independenţa editorială, cu alte cuvinte libertatea presei.

Consiliul şi Parlamentul European şi-au dat acordul pentru forma finală a Legii europene pentru libertatea presei, care obligă în premieră ţările membre să garanteze independenţa editorială a presei publice prin finanţare durabilă şi previzibilă, pe fondul îngrijorărilor legate de politizare.

Legea impune respectarea secretului surselor jurnalistice, protejarea conţinutului online şi transparenţă sporită în privinţa proprietarilor de companii media, scrie RRA.

Documentul stabileşte un cadru legislativ general valabil pentru toate statele membre, iar legislaţiile naţionale trebuie să respecte aceste marje. Documentul nu este unul care să definească într-un fel sau altul presa, pentru că nu îşi propune o limitare, ci se referă doar la măsuri care să protejeze independenţa editorială, cu alte cuvinte libertatea presei.

Pe de altă parte, noile reguli vor garanta şi dreptul cetăţenilor de a avea acces la informaţie diversă. Prima obligaţie a statelor membre este să asigure independenţa autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul mass-media, cele care pot interfera cu activitatea jurnaliştilor.

Un alt punct este obligaţia companiilor media de a face vizibil acţionariatul, pentru ca publicul şi restul companiilor media să ştie cine este finanţatorul şi dacă ar putea fi o legătură între politica editorială şi anumite interese. Pe de altă parte, la fel de transparentă trebuie să fie şi publicitatea de stat, transparenţă care ar putea arăta dacă politicul finanţează mai mult sau mai puţin o anumită parte a media în funcţie de propriul interes.

La fel de important pentru legiuitori este ca jurnaliştii să nu fie obligaţi de nicio autoritate sau instituţie în a divulga identitatea unei surse care stă la baza informaţiilor publicate, un principiu extrem de important pentru succesul unei investigaţii jurnalistice, la fel cum este şi garantarea accesului la informaţii.

Legea europeană a libertăţii presei introduce şi un comitet independent pentru servicii media, care va fi compus din autorităţi media din statele membre şi care va consilia Comisia Europeană în legătură cu respectarea legii în spaţiul comunitar.

scroll to top