Fostul președinte BCE compară pandemia cu un război, dar anunță soluția: Investiți în tineri!

,
Autor:    -  
girl, young, lifestyle
Fotografie de ohurtsov pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Reconstruirea Europei după pandemia de coronavirus va fi asemănătoare efortului de reconstrucție de după Cel de-al Doilea Război Mondial, iar blocul comunitar trebuie să-și reafirme valorile de bază, în ciuda provocărilor din partea marilor puteri globale, a declarat fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Pandemia pune omenirea în fața riscului unei distrugeri a capitalului uman care nu a mai fost întâlnită de la război, așa încât reconstrucția ar trebui să se concentreze asupra oamenilor, cei care va trebui să plătească toate costurile fără precedent ale datoriilor acumulate în acest an, a spus Draghi într-o prelegere ținută în Italia, la Rimini, citat de agenția Reuters.

Mai mult, chiar dacă Europa va trece prin transformări, ea nu trebuie să renunțe sub niciun chip la unele dintre principiile sale cheie, inclusiv multilateralismul și statul de drept, chiar dacă puteri precum Statele Unite și China pun la îndoială aceste principii, a adăugat Draghi.

”Ar trebui să ne inspirăm de la cei care au fost implicați în reconstruirea lumii, a Europei și a Italiei după Al Doilea Război Mondial”, a spus Draghi, într-una dintre rarele sale apariții publice de când a părăsit conducerea Băncii Centrale Europene, la sfârșitul anului trecut.

”Datoriile create de pandemie nu au precedent și va trebui să fie rambursate în principal de cei care sunt astăzi tineri. Prin urmare, este datoria noastră să le oferim mijloacele de a achita aceste datorii”, a spus Draghi.

Draghi a spus că ratele mici nu implică automat sustenabilitatea datoriei și că fondurile obținute pe datorie trebuie utilizate în scopuri productive, inclusiv prin investiții în capital uman, infrastructură productivă și cercetare-dezvoltare.

În opinia fostului șef al BCE, cheltuielile ar trebui să reflecte, de asemenea, schimbările preferințelor și comportamentelor observabile în societate, inclusiv în ceea ce privește protecția mediului, o mai bună îngrijire a sănătății și procesul de digitalizare, mai ales după creșterea în importanță a muncii la distanță.

”Cu toate acestea, există un sector care este esențial pentru creștere și, prin urmare, pentru toate transformările pe care tocmai le-am enumerat, acolo unde o viziune pe termen lung trebuie să fie însoțită de acțiune imediată: educație și, spus în termeni mai generali, investiții în tineri”, a conchis Draghi.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!