Închide

Francezii testează introducerea uniformelor obligatorii în școlile de stat

Avatar
eiffel tower, france, landmark

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Elevii francezi din unele școli de stat vor fi obligați să poarte uniforme, în încercarea de a combate disciplina precară, scăderea performanțelor școlare și tensiunile legate de vestimentația musulmană, relatează The Times.

Anunțând o schimbare de opinie a guvernului președintelui Emmanuel Macron, Gabriel Attal, 34 de ani, ministrul educației, a declarat că în curând vor începe testele într-un număr mic de școli. „Nu sunt sigur că este o soluție miraculoasă care va rezolva toate problemele, dar cred că merită să fie testată”, a spus el, potrivit G4Media.

Școlile franceze aplică o nouă interdicție pentru adolescentele care poartă abaya, o rochie lungă și largă purtată de unii musulmani. Fetelor care nu s-au supus li s-a interzis accesul la cursuri în zeci dintre cele 500 de licee cele mai afectate de această tendință.

Apelurile pentru uniforme au câștigat teren în rândul politicienilor conservatori și centriști, impulsionați de problemele de disciplină, de lipsa profesorilor și de scăderea performanțelor elevilor în sistemul de stat controlat la nivel central.

Precedentul ministru al educației, Pap Ndiaye, un academician progresist, a rezistat unei campanii, condusă de Marine Le Pen, lidera partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), pentru introducerea uniformelor.

Cu toate acestea, în insulele franceze din Caraibe, Martinica și Guadelupa, precum și în Guyana Franceză din America de Sud, se poartă uniforme de tip britanic.

În ianuarie, Brigitte Macron, soția președintelui, a susținut campania pentru un cod vestimentar obligatoriu, citând experiențele sale de elevă la o școală catolică și de profesoară la o școală privată. „Se atenuează diferențele. Economisești timp, nefiind nevoit să alegi cu ce să te îmbraci dimineața, și bani în ceea ce privește mărcile”, a spus ea.

Școlile private, dintre care majoritatea sunt catolice, impun în general uniforme.

În iulie, după câteva zile de revolte, în care au fost implicați în principal tineri din cartierele urbane cu diversitate etnică, Macron l-a demis pe Ndiaye din funcția de ministru al educației, după un mandat cu probleme.

Noul ministru a anunțat interzicerea abaya luna trecută și a ordonat directorilor de școli să aplice o disciplină mai strictă. Interdicția, care pune în aplicare un decret din 2004 împotriva acoperirii capului și a altor simboluri de afiliere religioasă în sistemul școlar laic, este susținută de 70 % din public. Ea este susținută de toate partidele politice, cu excepția Franței neînduplecate, care conduce opoziția parlamentară de stânga.

Liderii LR locali au anunțat procese voluntare în acest an în regiunile lor. Éric Ciotti, liderul național al LR, a promis încercări în departamentul Alpes-Maritimes, circumscripția sa parlamentară.

Martine Vassal, președinta LR a departamentului Bouches-du-Rhône, care include Marsilia, a anunțat, de asemenea, un proces de introducere a uniformelor. „Ținutele elevilor sunt adesea o sursă de comparație, de gelozie și chiar de intimidare și excludere din școală”, a remarcat ea.

scroll to top