Închide

Franța, în urmă cu pregătirile pentru Jocurile Olimpice din 2024. La ce buget s-a ajuns?

Avatar
paris, eiffel tower, roof

Fotografie de Sadnos pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cu doi ani înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Franța este confruntată cu o inflație ce tot crește, pe fondul războiului din Ucraina, autoritățile înregistrează o oarecare întârziere în pregătirea spațiilor în care se vor derula competițiile. Mulți se întreabă dacă aceste jocuri pot fi organizate fără să fie depășit bugetul. Jocurile Olimpice se vor derula în 2024 la Paris, între 26 iulie și 11 august iar cele Paralimpice între 28 august și 8 septembrie 2024.

Franța înregistrează, pentru moment, întârzieri în pregătirea Jocurilor Olimpice din 2024 pe care le va găzdui, anunță RFI.

În momentul candidaturii, în 2016, Parisul a prevăzut un buget de 6,2 miliarde de euro iar el a ajuns, deja, la 7,7 miliarde de euro.

Jean Pascal Gayant, economist specialist în sport:

“Nu este o întârziere enormă și ne putem imagina că ea va fi recuperată. Problema este că, fiind jocuri olimpice, totul trebuie să fie pregătit pentru ziua X, nu putem inaugura un bazin ori un teren public după această zi. Acum, la ultímele JO care au fost organízate, s-a lucrat intens pentru ca șantierele să fie încheiate la timp, s-a lucrat de noapte, s-au făcut ore suplimentare astfel că, da, există, desigur, un cost suplimentar. Se va pregăti totul în timp util, dar costurile pot crește pe parcurs”.

Inflația, războiul din Ucraina, timpul care presează – toate pot crește factura acestor jocuri olimpice, explică Jean-Pascal Gayant:

“În momentul candidaturii, în 2016, bugetul era de 6,2 miliarde de euro și a depășit deja 7,7 miliarde de euro, iar inflația se va adăuga și ea. Fără niciun dubiu că se va ajunge la o factură apropiată de 10 miliarde de euro, deoarece am văzut la tot ce s-a organizat până acum că nu s-a scăzut sub această sumă, chiar s-a trecut peste 10 miliarde de dolari. Astfel că nu văd cum Parisul va putea să facă mai mult, căci vor fi noi probe olimpice, cu bani mai puțini. Cu inflația se va adăuga cel puțin 10% iar la anul viitor cred că se va anunța că depășim 8 miliarde de euro ca buget pentru ca la bilanțul final să observăm că am ajuns la 10 miliarde de euro”.

Președintele Emmanuel Macron afirmă că nu va exista un impozit pe JO, dar că “jocurile trebuie să finanțeze jocurile”.

Emmanuel Macron susține că statul va cumpăra 400.000 de bilete pentru aceste JO ce se vor derula între 26 iulie și 11 august 2024. Biletele vor fi distribuite tinerilor și elevilor, în special celor care au sub 16 ani. Vor beneficia de ele și voluntari care se vor implica în organizarea aceste jocuri, dar și în sport, în general, în Franța.

Totodată, vor fi atribuite bilete și colectivităților care ajută la organizarea JO.

În total, 10 milioane de bilete vor fi puse în vânzare pentru Jocurile Olimpice și peste 3 milioane de tichete pentru cele Paralimpice.

Ce bugete au avut alte capitale?

Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, au costat 15 miliarde de dolari.

Cele de la Rio, din 2016, au costat peste 13 miliarde de dolari. Iar JO de la Tokyo, ce ar trebuit să aibă loc în 2020 dar au fost organizate, în cele din urmă, în 2021 din cauza pandemiei de Covid-19, au costat, conform cifrei oficiale, 13 miliarde de dolari.

De fiecare dată, factura a tot crescut, comparativ cu cea stabilită inițial și anunțată pentru construcția de infrastructuri sportive și pentru organizarea întregului eveniment, în sine.

Deocamdată se află în construcție o arenă în nord-estul Parisului, și care ar trebui finalizată în 2023, un centru acvatic se ridică la Saint-Denis, în apropiere de Stade de France, lângă Paris, iar lucrările urmează să fie încheiate în primăvara lui 2024. Aici se vor derula probele olimpice de polo, sărituri și înot sincron. Tribuna va dispune de o capacitate de 5.000 de locuri.

După JO din 2024, acest centru acvatic va fi disponibil pentru iubitorii de înot și va putea găzdui competiții naționale și internaționale.

Dar, cel mai mare șantier este satul olimpic, în care vor locui sportivii și echipele lor. El se ridică în apropiere de Stade de France – între Saint-Denis, Insula Saint-Denis și Saint-Ouen.

Aici lucrează în acest moment 37 de macarale și aproximativ 1.500 de muncitori. Situat la 5 minute de Stade de France, satul olimpic va putea găzdui 14.000 de sportivi, dar și echipele lor.

Pentru JO aici sunt amenajate 7 hectare de spații verzi.

Odată încheiate Jocurile Olimpice, satul va fi transformat într-un cartier ce va putea găzdui 6.000 de locuitori și unde vor putea lucra tot atâția salariați.

Mai exact, vor fi amenajate 2.000 de locuințe sociale, iar în plus, aproape 800 de locuințe vor fi destinate studenților. Va fi amenajat și un hotel cu peste 100 de camere. Vor fi date în folosință 2 grupuri școlare pentru primii ani de învățământ, precum și 2 creșe. Vor fi amenajate spații pentru comerț.

scroll to top