Franța | Reforma pensiilor propusă de Macron a scos peste 1 milion de oameni în stradă


Autor:    -  
manifestation, street, france
Fotografie de Benny_B2R pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Aproximativ 1,12 milioane de persoane, potrivit statisticilor oficiale, au ieșit, joi, pe străzile din Franța pentru a-și exprima furia față de reforma pensiilor inițiată de președintele Emmanuel Macron, în timp ce sindicatele susțin că numărul acestora a depășit două milioane, potrivit Euractiv.

Prezența la urne în această zi a fost o victorie politică pentru sindicatele din Franța, care sperau să stabilească un raport de forță împotriva guvernului.

Pompieri, brutari, lucrători din muzee, profesori, șoferi de tren și de metrou, dar și elevi de liceu și cetățeni obișnuiți au întrerupt joi lucrul în semn de protest față de o reformă pe care o consideră nedreaptă și inoportună, în timp ce criza costului vieții atinge un nivel record.

Reforma îndelung dezbătută va duce la creșterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani până în 2030, începând cu 1 septembrie 2023. Pensionarii vor continua să beneficieze de o pensie integrală începând cu vârsta de 67 de ani. În proiectul de lege vor fi consacrate schimbări specifice de politică pentru a-i sprijini pe cei mai expuși la risc.

“Această reformă este acolo pentru a asigura stabilitatea financiară a sistemului de pensii” pe termen lung, a declarat Borne, într-o conferință de presă introductivă săptămâna trecută, susținând că proiectul de lege este unul de “justiție, stabilitate financiară și progres social”.

Proteste în stradă

“Dacă nu lupt împotriva acestei reforme când voi avea 24 de ani, voi fi terminat pentru toată viața mea”, a declarat pentru EURACTIV o tânără demonstrantă, care nu a dorit să își spună numele.

Ea speră să vadă reforma abandonată sau, în schimb, să le ceară “celor bogați” să returneze deficitul, “milionarilor și miliardarilor care au atât de mulți bani încât nu știu ce să facă cu ei”, a adăugat ea.

Reintroducerea austerității în Europa

Începând de miercuri seară, producția de electricitate de la baraje și centrale nucleare a fost redusă în mod voluntar, într-o demonstrație de forță a protestatarilor furnizorului de electricitate EDF. În plus, 50% din întreaga forță de muncă a EDF nu s-a prezentat joi la serviciu.

Trenurile regionale au fost practic blocate, în timp ce o treime din școlile primare din Paris urmau să rămână închise. Doar unul din patru trenuri a circulat conform programului în țară.

Un sondaj de opinie publicat în dimineața grevei generale a arătat că 72% dintre francezi au spus nu creșterii vârstei legale de pensionare, o creștere de 4% față de săptămâna trecută. Chiar și cu cea mai conservatoare numărătoare de 1,12 milioane de protestatari la nivel național, niciodată o reformă a pensiilor din ultimii 10 ani nu a scos atât de mulți oameni în stradă.

“Această reformă este una dintre primele încercări de reinstituire a austerității în întreaga Europă” după pandemia COVID-19, a declarat pentru EURACTIV, Franța Esther Lynch, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor și care a participat la marșul de la Paris.

Pentru ea, lupta împotriva proiectului de lege nu este doar o necesitate pentru Franța: ea semnalează restului Europei că măsurile de austeritate, într-un moment în care inflația este la cel mai înalt nivel, pur și simplu nu vor fi de ajuns.

“Un răspuns european pentru a sprijini muncitorii în dificultate și pentru a controla prețurile la energie este prea lent pentru a se concretiza”, a spus ea.

Potrivit rapoartelor organismului francez de analiză a pensiilor, ponderea din PIB dedicată cheltuielilor cu pensiile din țară ar rămâne stabilă la aproximativ 13% până în 2070 dacă reforma nu ar fi adoptată.

Pe de altă parte, guvernul susține că un deficit pe termen scurt (până în 2034) ar putea pune în pericol nivelul imediat al finanțelor publice.

EURACTIV înțelege că la marș au fost prezente și delegații sindicale din Belgia și Italia.

Guvern vs. sindicate

Macron a făcut din această reformă o promisiune de campanie în 2022 – iar guvernul său a urmărit îndeaproape evoluția grevei pe tot parcursul zilei.

Mai devreme joi, Macron, care se afla la Barcelona pentru un summit bilateral franco-spaniol, a reiterat că va continua reforma cu “determinare și responsabilitate”.

Într-o conferință de presă de miercuri (18 ianuarie), purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că, dacă nu se va face nimic, deficitul țării va crește cu încă 150 de miliarde de euro până în 2034.

“Reforma este imperativă”, a adăugat el.

Dar nu a întrerupt rara demonstrație de unitate a sindicatelor franceze – care s-au pronunțat pe aceeași voce împotriva creșterii vârstei legale de pensionare. Confruntările cu poliția au fost limitate, iar 30 de arestări au fost efectuate.

Prezența parlamentarilor de stânga, care sunt membri ai coaliției parlamentare NUPES, a dat o mai mare gravitate rolului politic pe care sindicatele urmează să îl joace în următoarele săptămâni.

Un nou protest la nivel național a fost deja programat pentru 31 ianuarie.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!