Închide

Inițiativă în premieră mondială: Fumătorii englezi vor primi kit-uri de vaping pentru a-i ajuta să renunțe la țigări

Avatar
stop, tobacco, quit

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Guvernul de la Londra a prezentat săptămâna trecută un program în premieră mondială, menit să îi încurajeze pe cât mai mulți fumători englezi să se lase de fumat – cel puțin de fumatul tradițional. Astfel, circa unul din cinci fumători din Anglia vor primi, de la Guvern, un dispozitiv electronic pentru fumat, în cadrul inițiativei guvernamentale ”fără fum” (”smoke free”), scrie The Guardian.

Totodată, femeilor însărcinate li se va oferi un stimulant de până la 400 de lire sterline pentru a renunța la fumat pe durata sarcinii. Aproximativ 10% dintre femeile britanice continuă să fumeze în timpul sarcinii, potrivit datelor prezentate de oficialii britanici.

În plus, va fi lansată o consultare publică privind oportunitatea introducerii obligatorii în pachetele de țigări a unui fluturaș care să cuprindă sfaturi privind renunțarea la fumat.

Schema, botezată ”swap to stop” (într-o traducere aproximativă ”înlocuiește ca să te lași”), se va derula în paralel cu o serie de măsuri vin să preîntâmpine vânzarea ilegală de țigări electronice către tinerii sub 18 ani.

Un sondaj realizat de organizația Action on Smoking and Health (Ash) a constatat că utilizarea țigărilor electronice în rândul tinerilor cu vârste între 11 și 17 ani a crescut de la 3,3% în 2021, până la 7% anul trecut.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială (DHSC) din guvernul de la Londra încearcă să găsească un echilibru în așa fel încât, concomitent, să reducă utilizarea țigărilor electronice de către minori, asigurându-se, în același timp, că acestea sunt disponibile pentru fumătorii adulți pentru a-i ajuta să renunțe la fumatul tradițional.

În timpul prezentării măsurilor, ministrul Sănătății, Neil O’Brien, a spus:

”Până la doi din trei fumători înrăiți vor muri din cauza fumatului. Țigările sunt singurul produs disponibil la vânzare care chiar te va ucide, dacă este folosit correct. Un milion de fumători vor primi din partea statului o mână de ajutor pentru a renunța la fumat. Vom finanța un nou program național prin care vor fi încurajați să «înlocuiască, pentru ca să se lase», primul program de acest fel din lume.”

Oficialii britanici din domeniul sănătății apreciază că bugetul programului ar putea ajunge la aproximativ 45 de milioane de lire sterline, pentru următorii doi ani.

O’Brien a adăugat că guvernul este îngrijorat de creșterea numărului de utilizatori de țigări electronice în rândul tinerilor și a spus că dorește o ”restricționare” a activității celor care asociază sau implică tinerii și copiii în subiecte legate de nicotină.

Anul trecut, o amplă analiză independentă coordonată de un cunoscut medic britanic, Javed Khan, a ajuns la concluzia că fumatul ar trebui interzis în anumite spații exterioare, cum ar fi grădinile de bere, cafenelele, terasele și plajele.

În contrapartidă, echipa condusă de dr. Khan a precizat că utilizarea țigărilor electronice ar trebui promovată ca un mijloc de a-i ajuta pe fumători să nu mai consume țigări tradiționale. Totuși, Khan a ținut să sublinieze că țigările electronice nu sunt un ”glonț de argint” în lupta cu viciul fumatului și nici nu sunt complet lipsite de orice riscuri pentru sănătatea utilizatorilor.

Planurile Guvernului britanic vizează eradicarea cvasi-completă a fumatului în Anglia până în 2030.

Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale de profil susțin că ținta, care echivalează cu obținerea unor rate de răspândire a fumatului la mai puțin de 5%, va fi ratată în lipsa luării și a altor măsuri.

Deborah Arnott, directoarea executivă a organizației Ash, a declarat:

”Țigările electronice cresc șansele fumătorilor de a renunța cu succes la fumat, la fel și voucherele pentru fumătoarele însărcinate, deci apreciem că sunt pași bineveniți în direcția corectă, dar nu sunt nici pe departe suficienti”.

Ea a adăugat că nu s-au luat suficiente măsuri de la publicarea raportului realizat de dr. Khan:

”Ca să nu mai vorbim de absența reglementărilor mai dure pe care dr. Khan le-a recomandat pentru a crește vârsta minimă la care vânzarea acestor produse este permisă și pentru a reduce atractivitatea fumatului, precum și a utilizării țigărilor electronice”, a mai spus ea.

scroll to top