Închide

Gazprom Rusia a semnat un acord pe patru ani de gaz cu Botas din Turcia

Avatar
Gazprom

Foto: transylvanianow.com

Timp de citire: 2 minute

Gazprom Export a semnat un nou acord de furnizare de gaze naturale pe patru ani cu firma turcă de stat Botas, a informat divizia de export a companiei ruseşti, fără a da publicităţii preţul gazelor, transmite Reuters.

Gazprom Export va furniza anual până la 5,75 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale companiei Botas, conform acordului.

Livrările de gaze ruseşti ajung în Turcia prin gazoductul TurkStream, care are o capacitate anuală de 31,5 bcm şi a fost finalizat în 2020.

Cererea pentru gaze naturale a crescut anul trecut în Turcia, oficialii estimând un nivel de 60 bcm până la finalul lui 2021.

Exporturile de gaze ale Gazprom în ţările din afara fostei Uniuni Sovietice au urcat în 2021 cu 5,8 bcm, la 185,1 bcm, iar exporturile în Turcia au înregistrat un avans de 63%.

În octombrie, Turcia a încheiat un acord pe trei ani cu Azerbaidjanul, care îi va livra 11 miliarde de metri cubi de gaze naturale, şi înregistrează progrese “semnificative” în asigurarea unor livrări suplimentare de gaze, a anunţat ministrul Energiei şi Resurselor Naturale, Fatih Donmez.

Conform acordului, a explicat Donmez, Azerbaidjanul va livra 11 miliarde metri cubi de gaze naturale prin conducta Baku-Tiflis-Erzurum până la finalul lui 2024, respingând astfel ceea ce el a apreciat ca fiind eforturile de a crea percepţia că Turcia se confruntă cu probleme energetice, pe fondul perturbărilor de pe piaţa globală.

Unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Europa, Turcia depinde de gazele achiziţionate prin conducte din Rusia, Azerbaidjan, Iran, precum şi de la furnizorii de gaze naturale lichefiate (LNG).

Azerbaidjanul va livra gazele din zăcământul gigant Shah Deniz I.

În ultimii ani, Turcia a plătit aproximativ 12 miliarde de dolari pentru gazele achiziţionate prin conducte din Rusia, Azerbaidjan, Iran, precum şi de la furnizorii de LNG, inclusiv Qatar, Nigeria, Algeria şi Statele Unite.

scroll to top