Închide

Germania cu două viteze: industria își revine, serviciile își continuă chinul

brand front of the brandenburg gate, berlin, places of interest

Fotografie de nikolaus_bader pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un sondaj dat publicității vineri arată că activitatea sectorului privat din Germania a crescut în octombrie pentru a patra lună la rând, însă vestea nu este bună pe de-a-ntregul. În timp ce sectorul manufacturier și-a revenit într-un ritm rapid, activitatea din sectorul de servicii s-a redus, ceea ce sugerează că cea mai mare economie din Europa funcționează în două viteze, relatează Reuters.

Indicele compozit al managerilor de achiziții (Purchasing Managers’ Index – PMI) realizat de compania de analiză și consultanță economică Markit, care urmărește sectoarele de producție și servicii, reprezentând împreună mai mult de două treimi din economia Germaniei, a scăzut la 54,5 în octombrie față de 54,7 din luna precedentă.

Indicele este mult peste pragul de 50, care separă creșterea de contracție, și s-a situat, de asemenea, peste prognoza medie a analiștilor chestionați anterior de Reuters pe această temă, care se așteptau la un declin până la 53,2.

Producția a dovedit o creștere robustă, indicatorul sectorial PMI crescând la 58,0, cel mai înalt nivel din aprilie 2018. Sectorul serviciilor s-a contractat, totuși, cu indicatorul sectorial PMI scăzând sub pragul de 50, la 48,9.

Economistul Markit, Phil Smith, a declarat că datele sondajului indică rezistența economiei în fața unui al doilea val epidemic, cu sectorul producției care a rămas într-o evoluție pozitivă, în vreme ce scăderea activității sectorului serviciilor este încă destul de limitată.

”Economia Germaniei arată din ce în ce mai mult ca o economie cu două trepte de viteză”, a spus el. ”Companiile din producție au reușit să continue să funcționeze cu mai puține întreruperi de fluxuri, în ciuda oricăror restricții noi, decât companiile din sectorul serviciilor, beneficiind totodată de revenirea cererii în comerțul mondial de bunuri.”

Guvernul german se așteaptă ca produsul intern brut al țării să scadă în 2020 cu 5,8%, înainte de a reveni cu 4,4% anul viitor.

Din martie, Berlinul a implementat o serie de măsuri de salvare și stimulare a economiei, finanțate cu noi împrumuturi record de aproximativ 218 miliarde de euro, prin care speră să ajute consumatorii și companiile să iasă din criză mai repede.

scroll to top