Închide

Germania vrea să atragă producătorii de cipuri cu ajutorul de stat de 14 miliarde de euro

Avatar
usb, technology, computer

Fotografie de Pexels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul german vrea să îi atragă pe producători de semiconductori cu ajutoare de stat în valoare de 14 miliarde de euro, a declarat joi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, adăugând că lipsa de semiconductori, care sunt utilizaţi într-o gamă largă de dispozitive de la telefoane la automobile, reprezintă o problemă semnificativă, transmite Reuters.

Criza globală de cipuri şi blocajele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare au creat un adevărat haos pentru constructorii de automobile, furnizorii de servicii de sănătate, operatorii de telecomunicaţii şi alte companii.

“Este vorba de foarte mulţi bani”, a spus joi Robert Habeck la o reuniune a afacerilor de familie organizată la Hanovra.

În luna februarie a acestui an, Comisia Europeană şi-a prezentat planurile destinate încurajării activităţilor de producţie de cipuri în Uniunea Europeană şi a propus o nouă legislaţie care vizează relaxarea prevederilor privind ajutoarele de stat acordate fabricilor de cipuri.

În luna martie, grupul american Intel Corp a anunţat că a ales oraşul german Magdeburg drept locaţie pentru un nou complex de producere de cipuri, o investiţie de 17 miliarde de euro. La acea dată sursele guvernamentale au dezvăluit că statul german va susţine acest proiect cu fonduri în valoare de mai multe miliarde de euro.

Robert Habeck a mai spus joi că vor exista şi alte investiţii precum cele de la Magdeburg, chiar dacă firmele din Germania vor rămâne dependente de producătorii din altă parte pentru componente precum bateriile.

“Trebuie să ne punem la punct propria noastră strategie pentru a ne asigura aprovizionarea cu materii prime”, a spus Robert Habeck.

În prezent, majoritatea cipurilor folosite de companiile europene vin de la trei furnizori asiatici: Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung şi United Microelectronics.

Potrivit estimărilor Semiconductor Industry Association (SIA), vânzările globale de semiconductori au crescut anul trecut cu 26,2%, atingând o valoare record de 555,9 miliarde de dolari, iar prognozele pentru acest an arată o creştere de 8,8%.

scroll to top