Închide

Giganții Apple, Meta Platforms şi Google, investigați pentru potenţiale încălcări ale legii pieţelor digitale

Avatar

Foto: TheJakartaPost

Timp de citire: 2 minute

Apple, Meta Platforms şi Google, parte a grupului Alphabet, urmează să fie investigate pentru potenţiale încălcări ale legii pieţelor digitale (Digital Markets Act – DMA) a Uniunii Europene, care ar putea duce la amenzi usturătoare până la sfârşitul anului, potrivit unor persoane care au cunoştinţă directă a subiectului, transmite Reuters.

Comisia Europeană va anunţa, probabil, investigaţiile, fie în acelaşi timp, fie una după alta, rapid, în zilele următoare, şi va emite decizii înainte ca mandatul şefului antitrust  al UE, Margrethe Vestager, să se încheie în noiembrie, au spus persoanele.

Încălcările DMA ar putea costa companiile până la 10% din cifra de afaceri anuală globală.

Regula emblematică a UE în domeniul tehnologiei impune companiilor să ofere utilizatorilor şi rivalilor mai multe opţiuni pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile.

Comisia a refuzat să comenteze. Apple, Meta şi Google nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

La începutul acestei săptămâni, Vestager a declarat într-un interviu pentru Reuters că noile comisioane ale Apple şi Meta pentru serviciile lor ar putea împiedica utilizatorii să se bucure de beneficiile DMA şi că acest lucru va face parte din orice investigaţie.

Ea a evidenţiat, de asemenea, tacticile folosite de unele companii pentru a denigra produsele sau serviciile rivale pentru a descuraja utilizatorii să treacă la acestea, spunând că nu este înţelept ca companiile să facă acest lucru.

Vestager a mai spus că doreşte să accelereze orice investigaţie DMA, urmărind să ia decizii, de preferinţă, în şase luni, astfel încât utilizatorii şi dezvoltatorii de aplicaţii să poată vedea roadele noilor reguli în curând.

În schimb, anchetele tradiţionale antitrust ale UE durează ani.

Rivalii celor trei companii au împărtăşit frustrările lor cu organul de control al concurenţei din UE, declarând că măsurile anunţate de companii pentru a-şi reconecta serviciile principale ale platformei sunt inadecvate.

DMA cere celor trei companii, precum şi Microsoft, Amazon.com şi ByteDance, proprietarul TikTok, pentru a permite utilizatorilor să elimine orice software sau aplicaţie preinstalată, dacă doresc, şi pentru a obţine consimţământul utilizatorilor pentru a-şi folosi datele în diferitele lor servicii sau pentru reclame personalizate.

Companiile nu au voie să-şi favorizeze serviciile sau produsele faţă de rivalii de pe platformele lor. Bloomberg a relatat pentru prima oară despre investigaţiile iminente conform legii pieţelor digitale asupra Apple, Meta şi Google.

scroll to top