Închide

Giganții autohtoni ai pieței de carne de pasăre, bănuiți că s-au înțeles să crească prețurile

Avatar
hahn, rooster head, gockel

Fotografie de Capri23auto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație ce vizează un posibil comportament anticoncurențial al unor companii care își desfășoară activitatea pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre din România, anunță instituția printr-un comunicat de presă.

Companiile investigate sunt Transavia SA, Ave Impex SRL, Vis Agri SRL, Safir SRL, AviTop SA, Avicola Buzău SA, Avicola Dragoș Vodă SA, Avicod SA, Agricola Internațional Bacău SA, Agrisol International RO SRL, precum și asociația patronală de profil, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Autoritatea de concurență susține în comunicatul citat că deține indicii privind posibile înțelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea artificială a prețurilor de vânzare.

În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile unor companii care activează pe piața producției și/sau comercializării cărnii de pasăre, precum și la sediul UCPR.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. Documentele ridicate se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice, precizează Consiliul Concurenței.

Inspecțiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a sancționat 90 de companii și asociații ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

Piața cărnii de pasăre din România

România a fost în 2019 – ultimul an pentru care există date complete – al optulea cel mai mare producător de păsări din Uniunea Europeană (UE). Carnea de pasăre reprezintă 45% din producția totală de proteină animală din România, urmată de carne de porc, carne de vită și carne de oaie.

În România, 75% din carnea consumată este de carne de pui, iar la nivel european, ultimul raport EU Agricultural Outlook estima că, în urma creșterii preocupării publicului pentru alimentație sănătoasă și echilibrată, singurul segment de carne care va continua să crească până în 2030 este cel al cărnii de pui.

scroll to top