Închide

Google va implementa un model lingvistic în propriul motor de căutare

Avatar
Google in Sunnyvale, CA, at West Java Drive.

Fotografie de Greg Bulla pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Presat şi, probabil, speriat, de amploarea succesului de care se bucură ChatGPT, Google pare să se grăbească implementarea propriului model lingvistic în propriul motor de căutare.

Şeful Google Sundar Pichai a confirmat zvonurile din ultima vreme în cadrul discuţiilor cu acţionarii pricinuite de anunţarea rezultatelor financiare pentru ultimul trimestru.

Conform acestuia, utilizatorii vor putea interacţiona cu cel mai nou şi mai puternic model lingvistic al companiei, care va fi disponibil ca alternativă la căutarea tradiţională, transmite News.ro.

Gigantul american are mai multe acţiuni în această direcţie pregătite pentru următoarele luni, iar primul model cu care vor intra în contact utilizatorii va fi LaMDA.

Dincolo de funcţiile lingvistice şi parametrii tehnici, LaMDA pare să aibă un mare avantaj în faţa ChatGPT – accesul la informaţii recente. Datele ChatGPT se opresc în 2021, iar acesta nu poate vorbi despre evenimente care au avut loc în ultimii doi ani.

Pichai spune că mutarea era în pregătire încă de la începutul anului trecut (fără să recunoască meritele ChatGPT) şi că, în fapt, cercetările Google în domeniu sunt cele care au dus la apariţia aplicaţiilor de AI generative din prezent.

Chiar şi aşa, Pichai spune că Google va face următorii paşi cu multă responsabilitate şi că, în multe cazuri, facilităţile de AI vor fi lansate sub formă de test, pentru a fi verificate înaintea lansării pe scară largă – asta pentru a evita cazurile în care devine evident biasul rezultat din materialele cu care s-a făcut antrenarea, aşa cum s-a întâmplat cu Tay, bot-ul Microsoft care a devenit rasist şi extremist în doar câteva ore de când a devenit lansat pe Twitter.

scroll to top