Grindeanu și Pistol trăiesc pe altă lume: ”Cu ce ajuta dacă anunțam închiderea cu 3 luni înainte?” Mediul de afaceri le răspunde

, ,
Autor:    -  
angry, smiley, evil
Fotografie de Alexas_Fotos pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

În timpul unei conferințe de presă susținute chiar pe Valea Oltului, la care ministrul Transporturilor a venit cu elicopterul și a fost claxonat în formă de proteste de șoferii prezenți, șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, s-a arătat uimit când a fost întrebat de ce restricțiile nu au fost anunțate anterior și a întrebat ”cu ce ar fi ajutat dacă am fi anunțat cu 3 luni înainte?”.

Reprezentanții mediului de afaceri criticaseră mai devreme, vineri, decizia luată intempestiv de a închide circulația diurnă pe Valea Oltului și faptul că aceasta nu a fost anunțată din timp, pentru o planificare optimă a nevoilor de transport pe această rută foarte circulată a țării.

În aceeași conferință de presă, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunță că închiderea circulației în această lună de pe Valea Oltului pentru lucrări de defrișare pe Lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești nu va fi singura, ci vor mai urma și alte închideri pentru lucrări pe Lotul 3.

Nici de această dată nu a dat mai multe detalii, părând că decizia va fi anunțată tot din scurt, atunci când va fi cazul.

”Colegii de la CNAIR m-au asigurat că în această perioadă, în această lună, vor face mai multe lucrări de defrișare decât cele care sunt prevăzute pentru această etapă, cea de studiu geo. Aceste lucrări sunt necesare acum. Asta nu înseamnă că pe parcursul următorilor ani, și pe lotul 3, nu vor mai exista porțiuni care vor fi restricționate pentru lucrări absolut necesare”, a declarat Sorin Grindeanu.

Directorul general al CNAIR Cristian Pistol a părut să nu înțeleagă de ce era nevoie de un anunț mult mai timpuriu privind închiderea circulației. El însuși a recunoscut apoi că decizia era ușor de anticipat încă de mai multă vreme, întrucât a fost luată ca urmare a unei analize mai vechi făcute de antreprenorul lucrărilor:

”Cu câteva zile înainte de aceste lucrări de oprire au fost… Mă rog, această decizie luată de antreprenor ca urmare a unei analize pe care a avut-o este luată de mai multă vreme. Am căutat în toată această perioadă posibilitatea de a veni cu alte măsuri alternative astfel încât să nu restricționăm total traficul. Spuneți de transportul de persoane, sunt de acord. Dar dacă ar fi fost cu trei luni de zile înainte cu ce ar fi ajutat? Pentru că tot rutele astea ar fi fost închise. Tocmai, ca dovadă că ne-am pregătit pentru această situație, și domnul ministru, și eu am vorbit atâta cu asociațiile transportatorilor, cât și cu colegii de la Căile Ferate, de la Călători pentru a găsi aceste soluții de a suplini garniturile existente și poate a suplimenta și numărul acestora”, a spus Pistol, citat de Economedia.

Romanian Business Leaders: ”Deciziile strategice nu pot fi luate și comunicate ad-hoc!”

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) a cerut vineri, printr-un comunicat de presă, consultări reale, și nu doar de formă, apriori și într-un termen care să permită reacția și pregătirea mediului privat și a tuturor celor afectați.

”Nu măsura în sine este problematică, ci modul în care s-a făcut anunțul, aproape de pe o zi pe alta fără considerarea impactului asupra tuturor actorilor din societate”, acuză reprezentanții RBL.

Aceștia au admis că

”… siguranța rutieră trebuie să primeze, însă blocarea unei artere importante doar pentru o etapă preliminară a autostrăzii Pitești – Sibiu, trebuie să fie însoțită, neapărat, și de o strategie care să prezinte alternativele pentru o execuție de calitate și fără presiune a unei astfel de măsuri.”

Potrivit RBL, nota de plată pentru această decizie luată în pripă, va fi suportată de:

  • Transportatori – sunt nevoiți, brusc, să calculeze noi rute mult mai lungi care implică automat timpi mai mari de condus, costuri crescute cu resursa umană, costuri crescute pentru consumul de combustibil și chiar pentru marfa transportată.
  • Companiile din diverse sectoare cheie pentru economie – Valea Oltului reprezintă o cale rutieră strategică pentru industria automotive din România, pentru comerțul cu produse alimentare refrigerate și congelate (principalele depozite logistice care alimentează operatorii la nivel național sunt în Turda, București, Ploiești și Constanța), pentru industria prelucrătoare și nu numai.
  • Afacerile locale, de la cele care activează în turism, industria agricolă, industria organizării de evenimente și multe altele care trebuie să găsească, peste noapte, planuri de rezervă care să le asigure continuitatea afacerii.
  • Locuitorii din zonele deservite de Valea Oltului vor avea de suferit doar dacă ne gândim la accesul restricționat sau limitat în cel mai bun caz, la serviciile de urgență și la mobilitatea pentru deplasările personale sau în interes profesional.
  • Turiștii care îți plănuiseră pentru vara această concedii în zona sau care aveau de gând să tranziteze Valea Oltului pentru a se deplasa în vacanță.

Deciziile strategice nu pot fi luate și comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar, mediului privat și cetățenilor, să se pregătească pentru impactul unor astfel de măsuri, opinează semnatarii textului.

”Valea Oltului reprezintă o cale rutieră de interes regional și strategic, unde avem nevoie de infrastructură rutieră de mare viteză, cât și de lucrări de întreținere pentru aceasta, dar considerăm că modul în care a fost luată și comunicată această decizie, fără consultarea celor afectați și fără a oferi imediat soluții remediale, reflectă un dialog șubred, nicidecum un parteneriat între decidenții politici și companiile private din România”, se arată în încheierea comunicatului RBL.

Radu Burnete, patronatul ”Concordia”: ” Pierderile economice – care vor fi și puteau fi evitate – le suportăm cu toții”

Închiderea circulației pe Valea Oltului va avea consecințe imediate pentru economie, pentru că exporturile României vor avea întârzieri, fabricile se vor aproviziona mai greu, produsele nu vor ajunge la timp în magazine, iar transportatorii vor avea costuri mai mari, a atras atenția directorul executive al Confederației Patronale ”Concordia”, Radu Burnete:

”Este regretabil felul în care am aflat că Valea Oltului, principala arteră economică rutieră a României, se închide timp de o lună.”

Acesta mai spune că ar fi trebuit sa avem informația respectivă la începutul anului, minimum cu 2-3 luni înainte, explicând care sunt consecințele directe și indirecte asupra economiei și a fiecăruia dintre noi:

”Rutele ocolitoare nu pot prelua traficul fără sincope și asta înseamnă că exporturile României vor avea întârzieri. Fabricile care depindeau de această arteră se vor aproviziona mai greu. Magazinele care deservesc milioane de consumatori se vor trezi că produsele nu ajung la timp. Transportatorii vor avea costuri mai mari și o mulțime de probleme cu timpii de livrare asumați în contractele lor. Sau haideți să ne imaginăm că traficul e deschis doar noaptea: va fi cineva prezent în centrele logistice, în fabrici sau magazine, să descarce și să încarce?”, arată Radu Burnete.

Burnete mai spune că, dacă știau din timp, agenții economici puteau ajusta producția astfel încât să fie nevoie de mai puține livrări în această perioadă sau puteau să prevadă stocuri mai mari. De asemenea, ei puteau să renegocieze contracte, să revizuiască angajamente.

”Zeci de mii de firme ar fi avut timp să se pregătească pentru acest eveniment. Lanțurile logistice care gestionează zilnic zeci de mii de tone de marfă ar fi putut fi redesenate temporar și toată lumea ar fi fost pregătită din timp pentru o perioadă cu posibile întârzieri. Ce mai pot face companiile acum? Mai nimic. Poate doar să tragă aer în piept pentru nervii, problemele și pierderile care vor urma”, afirmă el.

Reprezentantul Concordia spune că Ministerul Transporturilor, CNAIR sau constructorul ar trebui, chiar și în acest ultim moment, să invite la discuții reprezentații industriilor afectate.

”Poate că se mai pot găsi niște soluții sau măcar niște cârpeli de ultim moment. Cu toții ne dorim această autostradă și ne-o dorim cât mai repede. Dincolo de ce se mai poate face acum, solicitarea noastră fermă este ca astfel de decizii să nu mai fie luate fără să fie comunicate cu mult timp în avans. Pierderile economice – care vor fi și puteau fi evitate – le suportăm cu toții”, conchide Burnete.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!