Închide

Grupul energetic german RWE cumpără divizia de energie curată a Con Edison, pentru 6,8 mld. $

Avatar
energy, renewable energy, solar energy

Fotografie de adege pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cel mai mare producător de energie din Germania, RWE a fost de acord să cumpere companiile de energie curată a lui Con Edison pentru 6,8 miliarde de dolari, aproape dublând portofoliul de energie regenerabilă al RWE din Statele Unite, a doua cea mai mare piață de energie regenerabilă din lume, potrivit Reuters.

Achiziția va fi finanțată parțial de RWE, emitând o obligațiune convertibilă de 2,43 miliarde USD către o unitate Qatar Investment Authority, prin care QIA va deveni acționar cu 9,1% la RWE.

Con Edison a declarat că anulează planurile de a emite până la 850 de milioane de dolari în acțiuni noi în acest an și retrage îndrumările privind acțiunile pentru următorii doi ani. A spus că acordul îi va permite să se concentreze asupra activității sale principale de utilități și pe schimbarea energiei curate din New York.

Tranzacția aproape că va dubla portofoliul RWE de surse regenerabile din S.U.A. la peste 7 gigawați (GW) și va crește portofoliul de proiecte regionale cu 7 GW, la peste 24 GW.

După preluare, energia solară va reprezenta 40% din portofoliul RWE din SUA, în creștere de la 3% în prezent, au arătat diapozitivele de prezentare.

„Măsura noastră de capital propriu este baza pentru finanțarea achiziției Con Edison CEB și a creșterii ecologice suplimentare în anii următori”, a spus directorul executiv al RWE, Markus Krebber. „Sunt încântat că QIA sprijină ambițiile de creștere accelerată ale RWE cu angajamentul lor de capital”, a adăugat Krebber într-o declarație publicată sâmbătă seara.

Acordul, care se așteaptă să se încheie în prima jumătate a anului 2023, va face din RWE al patrulea cel mai mare jucător din surse regenerabile de pe piața din SUA, care joacă un rol cheie în expansiunea sa ecologică, deși încă cu mult în urma celui mai mare jucător NextEra, care are o capacitate de generare de aproximativ 58 GW.

Expansiunea RWE în Statele Unite vine în timp ce Germania se luptă cu impactul opririi complete a aprovizionării cu gaze rusești, care a declanșat deja naționalizarea concurentului său mai mic Uniper.

Fondul activist de energie Enkraft Capital, care deține 0,15% din RWE, a declarat că este „de neînțeles” modul în care RWE ar putea cheltui 7 miliarde de euro pe o tranzacție de fuziuni și achiziții în SUA „în mijlocul celei mai mari crize energetice pe care a văzut-o vreodată Germania”.

Dar CEO-ul QIA, Mansoor bin Ebrahim Al-Mahmoud, a spus că este mândru să sprijine eforturile RWE de a deveni un lider global al energiei regenerabile.

Investiția QIA extinde relația Qatarului cu cea mai mare economie a Europei, care include deja participații la Volkswagen, Deutsche Bank și Porsche.

Acordul, cel mai mare pentru RWE de la destrămarea fostei divizii Innogy, anunțată în 2018, va genera câștiguri imediate, oferind RWE un câștig suplimentar de bază (EBITDA) de 600 de milioane de dolari pe an.

Vine la aproape un an după ce RWE și-a concretizat foaia de parcurs globală pentru surse regenerabile, care include 50 de miliarde de euro (49 de miliarde de dolari) din investiții brute până în 2030, cu 15 miliarde alocate pentru Statele Unite.

CEO-ul Con Edison, Timothy Cawley, a declarat că RWE este „bine poziționat pentru a accelera creșterea energiei regenerabile în Statele Unite”.

Con Edison a fost sfătuit cu privire la tranzacție de către Barclays și Latham și Watkins.

RWE a confirmat, de asemenea, planurile de a plăti un dividend de 0,90 euro pe acțiune pentru 2022.

scroll to top