Închide

Guvernul chinez privește pasiv prăbușirea imobiliară. Are sau nu de gând să intervină?

Avatar
Evergrande China Imobiliara

Foto: Bloomberg

Timp de citire: 3 minute

Beijingul a stat ferm deoparte, în timp ce dezvoltatorii imobiliari nu reușesc să își plătească datoriile și se prăbușesc ca piesele de domino. Guvernul central este reticent în a salva companii precum China Evergrande Group, cerându-le oficialilor locali să se pregătească pentru dispariția lor. Dar comercianții de obligațiuni corporative declanșează cea mai gravă vânzare din ultimul deceniu, relatează Bloomberg.

În teorie nu ar trebui să ne îngrijorăm. Datoria Chinei este de 224% din produsul intern brut, unul dintre cele mai mari procente din lume. Dacă este cât de cât serioasă în privința reducerii acesteia, va trebui să cedeze și să facă ceva dramatic. Poate chiar să salveze Evergrande.

Dar nicio țară nu poate să șteargă datoriile într-un mediu deflaționist. Acesta este un principiu de bază al veniturilor fixe. În cazul dezvoltatorilor, capacitatea lor de a asigura datoria se îmbunătățește în mod natural dacă pot percepe prețuri mai mari. Asta înseamnă că prețurile locuințelor trebuie să crească în timp. Dar anul acesta, guvernul de la Beijing a luat în jur de 400 de măsuri pentru a răci prețurile pe o piață imobiliară încinsă..

În prima jumătate a anului 2021, cele peste 50 de companii listate la bursă din acest sector aveau datorii de 2.500 de miliarde de dolari, aproape dublu față de cele din 2017. Aceasta reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul Chinei, arată datele compilate de Bloomberg Opinion.

Chiar și fără intervenția guvernului, dezvoltatorii se luptau cu o profitabilitate slabă. Modern Land China Co. care a cerut o prelungire de trei luni pentru o obligațiune de 250 de milioane de dolari scadentă la 25 octombrie, a generat un flux de numerar operațional negativ în trei din ultimii patru ani. La fel și Guangzhou R&F Properties Co, ai cărei co-fondatori s-au străduit recent să consolideze bilanțul companiei cât și de acum celebrul Evergrande. Conform unor măsurători macro, industria în general a acumulat datorii de 5 trilioane de dolari ceea ce te face să te întrebi de ce se mai află în afaceri.

Măsurile de răcire, de la raționalizare la controlul prețurilor, fac imaginea și mai urâtă. Vânzările de locuințe rezidențiale s-au prăbușit de la an la an în orașele de dimensiuni medii din țară – cele din nivelul 2, precum Wuhan (-55%) și Suzhou (-45%) – și în cele mai mici – din nivelul 3, precum Dongguan, centrul de producție din provincia Guangdong (-53%).

Deflația poate fi încăpățânată. Odată ce gospodăriile chinezești se așteaptă la o încetinire pe scară largă, acestea nu se vor îndrepta spre piață pentru a cumpăra proprietăți. În schimb, vor aștepta. Acest lucru, la rândul său, forțează dezvoltatorii să reducă prețurile – și întreaga piață intră în spirală. Cum se poate aștepta atunci Beijingul ca dezvoltatorii săi îndatorați să își reducă datoriile?

În ultimele săptămâni, piața a fost neliniștită de prevenirea unei crize bancare. În acest scop, Beijingul a fost considerat că face o treabă bună în a proteja dezvoltatorii față de creditorii lor. Cum momentul Lehman se estompa, deținătorii de obligațiuni se temeau că vor fi lăsați să se chinuiască.

Dar riscul sistemic este doar un motiv pentru un plan de salvare. China se preocupă și de obiectivul său final: reducerea gradului de îndatorare a întreprinderilor. O piață imobiliară speculativă va face ca plata datoriilor să fie mult mai dificilă. Vă puteți aștepta ca Beijingul să facă un pas înapoi de la măsurile dure de înăsprire a condițiilor atunci când un prețurile ale locuințelor vor lua o turnură urâtă. Sau dacă Evergande începe o rapidă vânzare deflaționistă a imobilelor sale din unele dintre orașele mici și mijlocii din China.

scroll to top