Guvernul Germaniei a înființat un nou institut federal pentru creșterea speranței de viață


Autor:    -  
old, couple, people
Fotografie de coombesy pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul german își propune să abordeze problema costurilor ridicate ale pacienților și a speranței de viață reduse cu ajutorul unui nou institut de prevenire a bolilor, o inițiativă care este susținută în general de comunitatea medicală, în timp ce aspectul financiar rămâne neclar, potrivit Euractiv.

La 4 octombrie, ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat planurile de înființare a Institutului Federal pentru Prevenire și Educație în Medicină (BIPAM), un nou institut federal care are ca scop “îmbunătățirea prevenirii și informarea populației cu privire la bolile comune”.

BIPAM se va concentra pe o combinație de promovare a sănătății, prevenire și îngrijire, cu un accent major pe prevenirea bolilor netransmisibile.

Potrivit lui Lauterbach, “există o lipsă de prevenire eficientă, sistemul nostru este prea concentrat pe tratarea bolilor existente. […] Acesta este motivul pentru care înființăm în plus un nou institut federal”.

Comunitatea din domeniul sănătății a salutat planul, dar a subliniat că prevenirea bolilor netransmisibile comune este un aspect important care nu a fost susținut de prea mult timp.

Crearea BIPAM este “un pas important și corect”, potrivit lui Gerald Gaß, președintele consiliului de administrație al Federației Spitalelor Germane (DKG). Acesta a declarat pentru Euractiv că “obiectivul de consolidare a prevenției în Germania și de grupare a competențelor trebuie să fie un obiectiv central al agendei politice”.

“Este un semnal politic important, așteptat de mult timp, și o condiție prealabilă de bază pentru a acorda prevenirii bolilor statutul pe care îl merită în mod absolut”, a declarat pentru Euractiv președintele Consiliului de administrație al German Cancer Aid, Gerd Nettekoven.

Mai ales dacă ne gândim că “în fiecare an, 510.000 de persoane din Germania sunt diagnosticate recent cu cancer – iar tendința este în creștere. Experții estimează că 40% dintre aceste boli ar putea fi prevenite printr-un stil de viață sănătos”, a adăugat el.

De asemenea, secretarul general al Societății Germane de Cancer, Johannes Bruns, a declarat pentru Euractiv că organizația își exprimă speranța în privința noului institut federal, deoarece acesta “ar putea contribui la o promovare mai bine orientată a subiectelor de prevenire a bolilor către public”.

Costuri ridicate, speranță de viață mediocră

Deși obiectivul de a promova un stil de viață mai sănătos este un ideal altruist, un alt factor intră în joc – importanța responsabilității fiscale.

“Germania are cel mai scump sistem de sănătate din Europa. Cheltuim aproximativ 5.000 de euro pe locuitor pe an. Asta înseamnă cu peste 50% mai mult decât media europeană”, a subliniat Lauterbach.

Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a raportat că, în 2021, cheltuielile pentru sănătate au fost egale cu 13,2% din produsul intern brut (PIB). Această proporție a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în 2020, ceea ce a făcut ca Germania să fie principala țară cheltuitoare din toate cele 27 de state membre ale UE în 2020, potrivit Eurostat.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!