Închide

Ministerul Culturii repornește schema de ajutor de stat pentru susținerea industriei cinematografice

Avatar
camera, film, cinema

Fotografie de 2112ST pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul României a adoptat miercuri Ordonanța de Urgență privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, precum și pentru stabilirea unor măsuri instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film și a producției de film în România, potrivit unui comunicat al Ministerul Culturii.

Schema reprezintă un instrument de atragere a investițiilor în domeniul producției de opere audiovizuale și se referă la:

  • Înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale, instituție subordonată Ministerului Culturii;
  • Transferul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei cinematografice instituită prin H.G. nr. 421/2018 din administrarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în administrarea Oficiului de Film și Investiții Culturale;
  • Prelungirea perioadei de aplicare a legislației curente a schemei de ajutor de stat până la 31 decembrie 2024.

“Era absolut necesar să venim în sprijinul industriei cinematografice și să ne ororăm promisiunea de a reporni motoarele unui sector cultural esențial pentru România. Cred că este un pas vital cel pe care l-am făcut astăzi, în contextul în care mai multe țări din regiune au scheme funcționale și atractive pentru producători. Schema de ajutor de stat s-a aflat, în mod nedrept, într-un blocaj administrativ încă din februarie 2021, iar repornirea și prelungirea acesteia vor pune din nou țara noastră pe harta destinațiilor internaționale de producție, oferind șansa profesioniștilor români să se întoarcă acasă”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Din 30 septembrie 2023, Oficiul de Film și Investiții Culturale va relua analiza proiectelor depuse, va analiza rapoartele de audit și va deconta cererile de plată pentru proiectele aprobate în sesiunile 2018 – 2020.

Prin prelungirea schemei de ajutor de stat se estimează atragerea unor investiții directe în domeniul producției de opere audiovizuale, dar și în domeniile culturale conexe.

scroll to top