Închide

Iarna alpină este încă departe. Record de temperatură în Austria, după 57 de ani. Oamenii se reorientează

Avatar
Austria Alpi Soare Peisaj Alpin Bad Hofgastein Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Soare și temperaturi de vară și pe Valea Gastein, din Alpii Austrieci. Copyright foto: Contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 4 minute

Un nou record al lunii octombrie a fost stabilit marți la Langenlebarn, localitate din landul Austria Inferioară, la câțiva kilometri nord-vest de Viena, cu o temperatură maximă de 30,3 grade.

“Datorită schimbării vântului dinspre sud-est spre sud, la ora 15.40 a fost atins pragul de 30 de grade, iar cu puțin timp înainte de ora 16.00 temperatura a urcat chiar până la 30,3 grade”,

a declarat meteorologul Manfred Spatzierer, citat de Kleine Zeitung.

Acest lucru înseamnă că precedentul record de 30,2 grade, stabilit la 4 octombrie 1966, a devenit istorie. Vechiul record a fost deținut timp de 57 de ani de Fußach, pe lacul Konstanz/Bodensee, localitate din micuțul land vestic Vorarlberg. Această stație meteo nici măcar nu mai există. În schimb, măsurătorile se fac acum nu departe, la Rohrspitz.

Temperaturile mari vin cu idei noi în Austria

O fostă pârtie de schi din landul austriac Stiria (Steiermark) este acum o sursă importantă de căldură. Cel mai mare sistem solar termic din Austria a fost deschis la Mürzzuschlag, un orășel cochet fost stațiune de schi.

Orașul primește deja 90% din necesarul de căldură din energie regenerabilă.

Apa caldă pentru Mürzzuschlag este acum produsă pe Maierhoferwiese, care odinioară era o celebră pârtie de schi din Stiria. 

Mürzzuschlag este un orășel de circa 9000 de locuitori din Stiria, situat la 670 metri altitudine față de nivelul mării.  Orașul este la circa 1 oră de mers cu mașina de capitala landului, Graz, aflat la puțin peste 90 de kilometri.

Ca multe alte orașe din zona pre-alpină, mica localitate austriacă obișnuită să trăiască de zeci de ani de pe urma turismului de schi, are probleme mari cu lipsa zăpezii în ultimul deceniu. Așa că, deși pregătește iarnă de iarnă condiții propice de schi cu ajutorul zăpezii artificiale, este prea cald pentru a mai fi o atracție de iarnă pentru turiști.

Încălzirea globală schimbă prioritățile

La 40 de minute de Mürzzuschlag, tot în landul Stiria, se află o altă localitate care și-a schimbat planurile din lipsa zăpezii.

În St. Corona am Wechsel, schiorii au cedat locul pasionaţilor de ciclism montan pe pârtiile de schi, o nouă metodă de supravieţuire pentru o regiune nevoită să se adapteze lipsei zăpezii. În zonă nu mai ninge, iar acest fenomen este asociat încălzirii globale.

Staţiunea Sankt Corona am Wechsel, situată la o oră spre sud de Viena, n-a fost lipsită de turişti vara, pârtiile, cărările şerpuitoare şi traseele sale atrăgând biciclişti de toate vârstele.

Înainte de această reconversie,

“eram o destinaţie 100% de iarnă”,

a declarat pentru AFP Karl Morgenbesser, care conduce un parc de aventură din Sankt Corona am Wechsel.

“Acum trebuie să luăm în considerare schimbările climatice, iar verile sunt înfloritoare”,

a adăugat el, făcând referire la noii turiști de vară care fug de canicula din sudul continentului.

De-a lungul anilor, acest fost instructor de schi a asistat la împuţinarea zăpezii, tendinţă care se va accelera în deceniile următoare în zonele situate la altitudini sub 1.500 de metri, după cum au avertizat experţii ONU în domeniul climei (IPCC) într-un raport publicat la începutul lunii.

Alpii au “pierdut” aproape o lună de ninsoare în ultima jumătate de secol

Sute de teleschiuri s-au închis deja în Alpi, munţi care au pierdut aproape o lună de ninsoare la altitudini mici şi medii în ultima jumătate de secol.

Austria, o ţară bogată în ţinuturi montane, se află în prima linie. Din 2014, Sankt Corona am Wechsel, aflată la o altitudine de 900 de metri, şi-a demontat infrastructura dedicată sporturilor de iarnă, în timp ce numărul schiorilor a scăzut la 25.000 comparativ cu 70.000 în urmă cu 20 de ani.

Un rollercoaster cu aspect de tobogan, zone pentru practicarea escaladei şi trasee pentru ciclism montan au fost deschise între timp, Morgenbesser revizuind în totalitate modelul economic al staţiunii, care se concentrează în prezent pe zilele însorite.

Satul alpin din Austria a devenit una dintre destinațiile preferate de pasionații de ciclism montan

Odată cu dezvoltarea bicicletelor electrice, care facilitează ascensiunile pe două roţi, satul cu 400 de locuitori a devenit una dintre destinaţiile preferate de pasionaţii de ciclism montan din Austria.

În plus, practicarea sporturilor în aer liber a fost impulsionată de pandemia de coronavirus.

Un nou tip de teleschi, care le permite bicicliştilor să ajungă în şa până în vârful fostelor pârtii, a fost instalat în acest an în staţiune.

“Un teleschi special conceput pentru vara”,

după cum l-a descris Morgenbesser.

“Am vrut să fie cât se poate de simplu”,

a explicat inventatorul sistemului, Simon Hanl, care a solicitat un brevet pentru acesta.

“Nu am avut decât răspunsuri pozitive”,

a precizat el adăugând că până în prezent au fost efectuate peste 35.000 de astfel de călătorii.

Cererile pentru acest sistem vin din întreaga lume,

“chiar şi din Africa de Sud”,

după cum a declarat tânărul antreprenor din regiune, un entuziast al ciclismului montan, notează AFP, citată de Agerpres.

Karl Morgenbesser este, de asemenea, foarte solicitat de alte staţiuni, curioase să afle cum se pregăteşte Sankt Corona pentru un viitor fără zăpadă.

“Suntem în mod clar inspiraţi de exemplul lor”,

a declarat Marlene Krug, responsabilă pentru dezvoltarea ciclismului montan în Saalbach (vest), care găzduieşte în mod regulat campionate mondiale de mountain biking.

În timp ce unii s-au bazat mult timp pe zăpada artificială, temperaturile au devenit atât de ridicate încât

“diversificarea pe perioada verii a devenit inevitabilă”,

a subliniat Robert Steiger de la Universitatea din Innsbruck, care studiază impactul schimbărilor climatice asupra turismului.

“Iar ciclismul montan este cu siguranţă ceva de care toată lumea este interesată”,

a spus el.

Sankt Corona am Wechsel pare să fi câştigat acest pariu – staţiunea atrage în prezent 130.000 de vizitatori de primăvara până toamna, dar şi apetitul investitorilor, care au achiziţionat hoteluri şi restaurante ce au fost cândva abandonate.

scroll to top