Închide

Ikea ajută alte companii să angajeze refugiați

Avatar
ikea, building, warehouse

Fotografie de mastrminda pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ikea oferă locuri de muncă refugiaților de ceva vreme, iar acum lanțul suedez vrea să folosească această experiență pentru a ajuta și alte companii cu un manual adevărat., transmite RetailDetail.eu.

Ikea a lansat un nou manual: nu unul pentru asamblarea unei biblioteci Billy de data aceasta, ci linii directoare pentru a ajuta alte companii să angajeze refugiați. Poate în acest fel, Ziua Mondială a Refugiaților oferă o idee comercianților cu amănuntul care pur și simplu nu par să găsească suficient personal?

Jesper Brodin de la Ikea a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că tragedia umană din Ucraina a atras atenția asupra unei crize globale a refugiaților care se desfășoară de ani de zile.

„Ambiția noastră este să fim în fruntea acțiunii și știm că refugiații aduc o gamă largă de competențe, experiență și perspective care beneficiază societățile și întreprinderile. A ajuta oamenii să-și găsească de lucru nu este doar un efort umanitar. Este bine pentru afaceri”, a explicat CEO-ul INGKA Group într-un comunicat de presă.

Perspectivele provin din trei ani de experiență practică concretă cu proiectul de formare „Work & Grow Together”. Ca parte a acestuia, retailerul de mobilă oferă stagii de practică supravegheate, plătite, care oferă refugiaților posibilitatea de a-și acumula experiență de muncă. La nivel mondial, Ikea are peste 2.500 de refugiați în peste 300 de magazine. În Belgia, 52 de refugiați și-au încheiat deja cu succes programul de formare.

Ikea a lansat un set de instrumente internațional în șapte pași, dar a lansat un manual special și pentru piața belgiană. Câteva dintre sfaturi:

  • Stabiliți în prealabil criteriile pentru procedura de selecție și condițiile de stagiu, special adaptate companiei. Ikea Belgia, de exemplu, necesită cunoștințe minime de olandeză sau franceză pentru a garanta siguranța și optează pentru o săptămână de plasare de 25 de ore, împărțită în 5 ore pe zi, astfel încât participanții să aibă suficient timp rămas pentru alte angajamente.
  • Ca prim pas prudent, lansați un proiect pilot la scară mică, cu un număr limitat de participanți pe site.
  • Atrageți expertiza partenerilor cu experiență, cu sediul la nivel local. Aceștia pot asista o companie cu cadrul legal și cu recrutarea candidaților, precum și cu îndrumări valoroase în timpul procesului în sine privind comunicarea interculturală sau redactarea CV-urilor.

Ikea va organiza, de asemenea, o serie de sesiuni de informare și prelegeri, pentru a sprijini și a inspira și în practică companiile belgiene. De exemplu, retailerul organizează două sesiuni împreună cu federația comercială Comeos, iar Ikea își va împărtăși experiențele cu directori de HR în timpul Congresului de resurse umane și oameni de la RetailDetail, pe 13 octombrie.

scroll to top