Închide

Importurile globale de alimente, la un nou record istoric. Ce se întâmplă în țările sărace?

Avatar
eggs, eggshell, pack

Fotografie de flockine pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Factura globală a importurilor de alimente este estimată să crească la un record istoric de 1,94 trilioane de dolari în 2022, cu aproximativ 128,6 miliarde de dolari mai mult decât fusese prevăzut în luna iunie, pe măsură ce costurile de producție cresc, iar întreruperile din lanțurile de aprovizionare se mențin, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citată de Bloomberg.

În acest timp, națiunile importatoare se confruntă cu costuri în creștere pentru produsele de bază, de la cereale la uleiuri vegetale, dând semne că indicatorii securității alimentare se înrăutățesc în mod continuu.

Potrivit raportului, multe țări vulnerabile din punct de vedere economic plătesc mai mulți bani pentru tot mai puține alimente:

”Aceste semne sunt alarmante din perspectiva securității alimentare și indică faptul că importatorilor le este tot mai dificil să finanțeze costurile care cresc în continuare”, a transmis FAO.

Instituția precizează că cheltuielile pentru produsele alimentare importate continuă să crească, deși indicele FAO al prețurilor alimentelor a scăzut timp de șapte luni consecutive, reflectând o scădere a prețurilor materiilor prime.

Factura de import a alimentelor, calculată de FAO, cuprinde o gamă mai largă de articole, de la fructe și legume. până la fructe de mare, cacao, ceai și condimente, dar și băuturi și produse de bază, precum cerealele sau carnea.

Importurile de alimente vor depăși maximul istoric de anul trecut cu 180 de miliarde de dolari, ceea ce ar reprezenta o creștere de 10%, aceasta fiind determinată în principal de țările cu venituri mari și cu venituri medii superioare.

Ritmul de creștere a sumei totale a importurilor de alimente va încetini, mai precizează FAO, în condițiile în care prețurile mai mari și dolarul mai puternic vor eroda puterea de cumpărare a țărilor importatoare, reducând volumele importurilor.

Se așteaptă ca factura totală a importurilor de alimente pentru grupul celor mai vulnerabile și sărace țări să se modifice foarte puțin, deși livrările ar urma să scadă cu 10%. Acest lucru indică o problemă de inaccesibilitate tot mai mare a alimentelor pentru locuitorii cei mai săraci ai planetei, a mai precizat FAO.

Totodată, estimările arată că suma globală a importurilor de inputuri agricole (îngrășăminte, combustibil, semințe, aditivi, furaje, produse pentru protecția plantelor etc.) să crească cu 48% față de anul trecut, până la un record de 424 de miliarde de dolari. Creșterea sumelor cheltuite cu această categorie de produse și aprecierea dolarului vor face ca cererea de inputuri agricole să scadă, amenințând atât productivitatea, cât și securitatea alimentară în anul agricol următor, a mai avertizat FAO.

scroll to top