Impozitarea super-bogaților cu 2% ar trebui să fie punctul de plecare pentru o discuție globală
O taxă anuală de 2% pe averile care depășesc 1 miliard de dolari este punctul de plecare pentru o discuție globală privind creșterea poverii asupra miliardarilor insuficient impozitați, a declarat economistul francez Gabriel Zucman, potrivit Reuters.
Zucman, care a fondat Observatorul fiscal independent al UE, a fost însărcinat de președinția braziliană a G20 să prezinte un raport pe această temă, care să fie discutat de miniștrii de finanțe ai celor mai mari 20 de economii ale lumii în cadrul unei reuniuni din luna iulie.
“Scopul acestui proiect este de a oferi o bază pentru discuțiile politice – de a începe o conversație, nu de a o încheia”, a scris Zucman în raportul publicat marți.
“Este de datoria cetățenilor să decidă, prin deliberare democratică și vot, cum ar trebui să se desfășoare impozitarea”.
Zucman a declarat în timpul unei conferințe de presă că speră ca un astfel de impozit să se materializeze în mai puțin de nouă ani, timp care a fost necesar pentru a conveni asupra unui impozit minim global pe profiturile companiilor multinaționale, deja pus în aplicare de mai multe țări.
În afară de Brazilia – care este cea mai mare economie din America Latină – Franța, Spania, Columbia, Belgia și Uniunea Africană au susținut ideea, împreună cu Africa de Sud, care va prelua președinția G20 anul viitor.
Cu toate acestea, ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat că țara sa privește cu mare scepticism noile componente ale unei agende fiscale globale, în timp ce secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că SUA nu ar putea sprijini o taxă globală pe avere.
Zucman, profesor la Școala de Economie din Paris și la Universitatea din California, Berkeley, a declarat că există diferite modalități de punere în aplicare a ideii, inclusiv impozitul pe venitul minim al miliardarilor propus în SUA de președintele Joe Biden, care vizează persoanele cu o avere mai mare de 100 de milioane de dolari.
Acest impozit ar supune întregul randament înainte de impozitare al averii pentru americanii cu averi foarte mari unei rate minime de impozitare individuală de 25%, indiferent dacă randamentul provine din dividende, câștiguri de capital realizate sau câștiguri nerealizate.
Zucman a scris că, având în vedere ratele de rentabilitate observate, propunerea lui Biden este mai ambițioasă decât standardul internațional de 2%, deoarece un impozit minim de 25% aplicat la o rentabilitate brută de 11,3% este echivalent cu un impozit minim de 2,8% pe avere.
Conform economistului, punerea în aplicare a normei globale ar genera anual venituri fiscale cuprinse între 200 și 250 de miliarde de dolari de la aproximativ 3.000 de persoane fizice, adăugând că extinderea impozitului la persoanele cu peste 100 de milioane de dolari ar genera o sumă suplimentară cuprinsă între 100 și 140 de miliarde de dolari.
Raportul indică faptul că, din 1987 până în 2024, averea medie a primelor 0,0001% cele mai bogate gospodării din lume a crescut cu aproximativ 7% pe an, ajustată în funcție de inflație, depășind semnificativ rata medie anuală de creștere a averii la nivel mondial de 3%.
“Miliardarii și întreprinderile pe care le dețin au fost principalii beneficiari ai globalizării. Acest lucru ridică întrebarea dacă sistemele fiscale contemporane reușesc să distribuie aceste câștiguri în mod corespunzător sau, dimpotrivă, contribuie la concentrarea lor în câteva mâini”, a scris Zucman în raport.