Închide

În 2021, nicio țară nu a îndeplinit standardele de calitate a aerului ale OMS

Avatar
city, smog, buildings

Fotografie de b13923790 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Nicio țară nu a reușit să îndeplinească standardul de calitate a aerului al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în 2021, a arătat marți un sondaj privind poluarea din 6.475 de orașe, iar smogul chiar a revenit în unele regiuni după o scădere generată de pandemia Covid-19, potrivit Reuters.

OMS recomandă ca media anuală a particulelor mici și periculoase din aer cunoscute sub numele de PM2.5 să nu depășească 5 micrograme pe metru cub, după ce și-a schimbat regulile anul trecut, spunând că și concentrațiile scăzute au cauzat riscuri semnificative pentru sănătate.

Dar doar 3,4% dintre orașele chestionate au îndeplinit standardul în 2021, conform datelor respectate de IQAir, o companie elvețiană de tehnologie a poluării care monitorizează calitatea aerului. Potrivit datelor, 93 de oraşe au înregistrat niveluri ale PM2.5 de 10 ori peste nivelul recomandat.

„Există o mulțime de țări care fac pași mari în reducerea PM2.5”, a declarat Christi Schroeder, manager pentru știința calității aerului la IQAir. “China a început cu niște cifre foarte mari și continuă să scadă în timp. Dar există și locuri în lume în care situația se înrăutățește semnificativ”.

Nivelurile globale de poluare din India s-au înrăutățit în 2021, iar New Delhi a rămas capitala cea mai poluată din lume, arată datele. Bangladesh a fost cea mai poluată țară, date neschimbate față de anul precedent, în timp ce Ciad s-a clasat pe locul al doilea după ce datele țării africane au fost incluse pentru prima dată.

China, care a purtat un război împotriva poluării din 2014, a scăzut pe locul 22 în clasamentul PM2.5 în 2021, în scădere de la locul 14 cu un an mai devreme, mediile s-au îmbunătățit ușor pe parcursul anului, la 32,6 micrograme, a spus IQAir.

Hotan din regiunea de nord-vest a Xinjiang a fost orașul cu cele mai proaste performanțe din China, cu valori medii de PM2.5 de peste 100 de micrograme, cauzate în mare parte de furtunile de nisip. A căzut pe locul trei pe lista celor mai poluate orașe din lume, după ce a fost depășit de Bhiwadi și Ghaziabad, ambele în India.

scroll to top