Închide

Chiar și în toiul verii, prețurile europene la energie stabilesc noi recorduri. Ce va fi la iarnă?!

Avatar
gas, heating costs, gas meter

Fotografie de neelam279 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Pe piețele europene, prețurile energiei au ajuns la noi recorduri, pe măsură ce cotațiile gazelor naturale continuă trendul crescător, adâncind astfel criza energetică europeană, care amenință să scufunde continentul în recesiune.

În Germania, tarifele la energia electrică cu livrare pentru anul următor au crescut cu până la 3,2%, la 475 de euro pe megawat-oră, luni, la European Energy Exchange AG. Cotația reprezintă de aproape șase ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În doar ultimele două luni, prețurile s-au dublat, anunță Bloomberg.

Piața este marcată de preocupările tot mai mari legate de faptul că sursele de aprovizionare cu gaze ale Europei ar putea să nu poată susțină producția de energie electrică necesară continentului în iarna viitoare.

La aceste îngrijorări se adaugă și faptul că producția de energie nucleară a Franței este extrem de scăzută, ceea ce limitează posibilitatea exporturilor de energie electrică în lunile următoare, în timp ce valurile de caniculă și seceta de pe continent pune la mare încercare infrastructura energetică, pe termen scurt.

Creșterea prețurilor la energie afectează grav cheltuielile gospodăriilor nu doar direct, prin facturile la utilități, ci și prin costurile tot mai mari ale tuturor produselor, alimentare sau nealimentare. Prin intermediul scumpirii energiei, inflația a luat amploare în toată Europa, împingând indicatorii de profil într-un teritoriu de două cifre în cele mai multe dintre economiile europene.

Guvernele europene analizează diverse măsuri pentru a atenua impactul scumpirii energiei asupra economiilor. În Franța, statul intenționează chiar să naționalizeze complet Electricite de France SA, principalul producător de energie electrică din surse nucleare al țării, care se chinuie acum să-și mențină în funcțiune centralele pe fondul valurilor de caniculă și al secetei prelungite.

Perspectivele: tulburi!

Nu există niciun semn că creșterea prețurilor s-ar putea potoli prea curând, potrivit analiștilor de la compania daneză Energi Danmark.

”Ne așteptăm la noi creșteri ale prețurilor săptămâna aceasta, cu excepția cazului în care vom primi unele semnale încurajatoare, în special legate de aprovizionarea cu gaze naturale”, potrivit unei note informative a companiei, publicate pe site-ul său.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, de referință pentru piața europeană de profil, contractele futures pentru livrarea de gaze naturale luna viitoare și-au continuat avântul luat săptămâna trecută, urcând luni cu până la 3,9%.

scroll to top