Închide

Infrastructura UE pentru mașinile electrice, mult rămasă în urmă. Ce investiții sunt necesare?

Avatar
electric mobility, electric car, charging station

Fotografie de distelAPPArath pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Un studiu realizat de compania de consultanță McKinsey, pentru Asociația Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA), arată că dezvoltarea infrastructurii necesare alimentării vehiculelor electrice a rămas mult în urma creșterii vânzărilor acestor tipuri de mașini, arată ACEA într-un comunicat remis presei luni.

Vânzările de mașini încărcate electric au crescut de 10 ori în ultimii cinci ani, ajungând la 1,7 milioane de unități anul trecut (adică 18% din piața totală). Numărul instalațiilor publice de încărcare în UE a crescut de doar 2,5 ori în aceeași perioadă.

Prin urmare, ACEA solicită tuturor statelor membre UE să intensifice investițiile în infrastructura pentru mașini, camionete, camioane și autobuze încărcate electric, susținând că UE are nevoie de cel puțin 6,8 milioane de puncte de încărcare publice până în 2030, pentru a atinge reducerea de 55% a emisiilor de dioxid de carbon propusă pentru mașinile de pasageri. Această cifră este aproape de două ori mai mare decât cea prezentată de Comisia Europeană în propunerea sa de Regulament privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR), care este acum în curs de negociere în Parlamentul European și în Consiliu..

Un asemenea ritm ar presupune instalarea a 14.000 de puncte publice de încărcare pentru toate segmentele de vehicule în fiecare săptămână – comparativ cu mai puțin de 2.000 pe săptămână în prezent.

”Tranziția spre neutralitatea carbonului este o cursă pe termen lung. Acum, provocarea cea mai mare este de a convinge toate statele membre să își accelereze ritmul în implementarea infrastructurii necesare. Avem absolută nevoie de o concluzie ambițioasă a propunerii AFIR, atât în ​​ceea ce privește calendarul acesteia, cât și obiectivele pe care le stabilește pentru fiecare țară din UE”, a declarat președintele ACEA și CEO al BMW Group, Oliver Zipse.

Deși vor fi necesare investiții considerabile de la început, acestea reprezintă doar o parte din totalul investițiilor în proiecte de infrastructură comparabile, aducând, în plus, beneficii uriașe pentru mediu. Studiul McKinsey estimează costurile anuale pentru infrastructura publică de încărcare la 8 miliarde euro – aproximativ 16% din investiția în rețelele 5G și de internet de mare viteză.

Locațiile, spațiul și nivelurile de putere necesare pentru infrastructura vehiculelor grele sunt substanțial diferite de cele pentru autoturisme.

Potrivit raportului, camioanele vor necesita 279.000 de puncte de încărcare până în 2030, dintre care 84% vor fi în hub-urile flotelor. Punctele de încărcare rămase vor fi predominant publice – puncte de încărcare rapide de-a lungul autostrăzilor (36.000) și puncte publice de încărcare peste noapte (9.000).

Pentru autobuze, până în 2030 vor fi necesare până la 56.000 de puncte de încărcare, dintre care 92% vor fi în hub-urile flotelor. Alte 4.000 de puncte de încărcare ar trebui să permită încărcarea rapidă în afara autostrăzilor, în special pentru autobuzele și autocarele regionale.

scroll to top