Închide

INS: În primele zece luni, producţia industrială a scăzut cu 1,4%

Avatar
worker, industry, industrial

Fotografie de jotoler pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Producţia industrială în primele zece luni ale acestui an a fost mai mică atât ca serie brută, cu 0,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate miercuri.

În perioada ianuarie – octombrie, pe serie brută, au fost consemnate scăderi ale producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă
caldă şi aer condiţionat (-7,8%) şi industriei extractive (-4%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele zece luni din 2022 au fost înregistrate reduceri de producţie în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7,7%), industria extractivă (-4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%).

În luna octombrie 2022, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna septembrie 2022 cu 2,6%, ca serie brută, în condiţiile în care industria prelucrătoare a scăzut cu 3,2%, în timp ce industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 2,5%, respectiv cu 0,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%) şi industriei prelucrătoare (-0,2%). Industria extractivă a crescut cu 0,1%.

Faţă de luna octombrie 2021, producţia industrială a scăzut cu 0,1% ca serie brută, efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-18,8%) şi industriei extractive (-5,1%). Industria prelucrătoare a crescut cu 3,5%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 18%, respectiv cu 5%.

scroll to top