Închide

INS: Volumul lucrărilor de construcţii în primele nouă luni a crescut cu 8,9%

Avatar
construction, site, build

Fotografie de MichaelGaida pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Volumul lucrărilor de construcţii în primele nouă luni ale acestui an a crescut cu 8,9% ca serie brută şi cu 6,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate joi.

Ca serie brută, pe elemente de structură, în perioada ianuarie – septembrie 2022, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+17,1%), lucrările de reparaţii capitale (+12,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+5,8%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+19,4%), construcţiile inginereşti (+5,4%) şi la clădirile rezidenţiale (+4,0%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+14,6%), lucrările de reparaţii capitale (+7,9%) şi la lucrările de construcţii noi (+3,8%).

Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (+17,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+5,4%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,1%.

În luna septembrie 2022 volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna august 2022 ca serie brută cu 8,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,3%.

Pe serie brută, creşterea a fost consemnată la lucrările de construcţii noi (+10,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+4,2%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+11,4%), clădirile nerezidenţiale (+7,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea a fost evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+3,8%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 2,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 4,5%. Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 2,4%.

Faţă de luna septembrie a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 26,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+69,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+35,0%) şi la lucrările de construcţii noi (+18,9%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+38,1%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (+37,3%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 0,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 27,2%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+66,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+35,4%) şi la lucrările de construcţii noi (+20,2%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+39,2%), construcţiile inginereşti (+36,9%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,8%).

scroll to top