Intel, noi învestiții în producția de cipuri avansate. Unde construiește fabrici de 20 mld. $?
Intel Corp va investi 20 de miliarde de dolari în două noi fabrici în Ohio, pentru a produce cipuri avansate, a declarat vineri compania, primul pas către un „mega-site” care poate găzdui opt fabrici de cipuri, care costă 100 de miliarde de dolari, transmite Reuters.
Investiția planificată include 3.000 de locuri de muncă permanente și 7.000 de locuri de muncă în construcții pe terenul de 1.000 de acri din comitatul Licking, chiar în afara orașului Columbus.
Directorul executiv Pat Gelsinger conduce planurile Intel de extindere, în special în Europa și Statele Unite, deoarece încearcă să încingă concurența cu rivalii la nivel mondial și să răspundă la deficitul de microcipuri la nivel mondial.
„Aceste fabrici vor crea un nou epicentru pentru fabricarea de cipuri avansate în SUA, care va consolida conducta internă a Intel de la laborator la fabrică”, a spus Gelsinger, într-un comunicat.
Producătorii de cipuri se străduiesc să crească producția după ce producătorii din întreaga lume, de la mașini la produse electronice de larg consum, s-au confruntat cu o penurie de cipuri. De asemenea, Intel încearcă să-și recâștige poziția de producător al celor mai mici și mai rapide cipuri de la liderul actual TSMC, care are sediul în Taiwan.
Totuși, planurile Intel pentru noi fabrici nu vor atenua criza actuală a cererii, deoarece astfel de complexe necesită ani de zile pentru a se construi. Gelsinger a spus anterior că se aștepta ca deficitul de cipuri să dureze până în 2023.
În septembrie, Intel a deschis două fabrici din Arizona, ca parte a planului său de redresare pentru a deveni un producător major de cipuri pentru clienții externi. Fabricile de 20 de miliarde de dolari vor crește la șase numărul total de fabrici Intel din campusul său din suburbia Phoenix din Chandler.
Administrația președintelui Joe Biden dorește ca Congresul să aprobe 52 de miliarde de dolari pentru extinderea producției de semiconductori din SUA. Senatul a adoptat o măsură în iunie anul trecut, dar aceasta a fost blocată în Camera Reprezentanților.
Biden face observații vineri cu privire la eforturile guvernului SUA „de a crește oferta de semiconductori, de a face mai mult în America și de a ne reconstrui lanțurile de aprovizionare aici acasă”, a spus Casa Albă mai devreme.
Gelsinger se va întâlni cu Biden la Casa Albă, vineri, a spus Intel.
Planificarea primelor două fabrici va începe imediat, construcția fiind așteptată să înceapă la sfârșitul anului 2022 și producția începând din 2025, a spus Intel.
Samsung Electronics a recâștigat primul loc, în 2021, de la Intel pentru prima dată din 2018, au arătat datele de la Gartner, iar Intel a scăzut pe locul doi, cu o creștere de 0,5% anul trecut, oferind cea mai scăzută rată de creștere dintre primii 25 de furnizori.