Închide

Intel pregătește investiții de 100 de miliarde de dolari în patru state americane

Avatar
cpu, processor, chip

Fotografie de Bru-nO pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Intel plănuiește să cheltuiască 100 de miliarde de dolari în patru state americane pentru a construi și extinde fabricile, după ce a obținut 19,5 miliarde de dolari în granturi și împrumuturi federale – și speră să obțină alte 25 de miliarde de dolari în scutiri de taxe, potrivit Reuters.

Elementul central al planului de cheltuieli pe cinci ani al Intel este transformarea unor câmpuri pustii de lângă Columbus, Ohio, în ceea ce directorul general Pat Gelsinger a descris marți reporterilor ca fiind “cel mai mare sit de producție de cipuri AI din lume” începând chiar din 2027.

Guvernul SUA a anunțat miercuri acordarea de fonduri federale către Intel în cadrul legii CHIPS, trimițând acțiunile sale în creștere cu 4% în precomerț.

Planul Intel va implica, de asemenea, modernizarea site-urilor din New Mexico și Oregon și extinderea operațiunilor din Arizona, unde rivalul de lungă durată Taiwan Semiconductor Manufacturing Co construiește, de asemenea, o fabrică masivă care speră să primească finanțare din partea președintelui Joe Biden pentru a readuce producția avansată de semiconductori în SUA.

Fondurile oferite de planul lui Biden pentru o renaștere mai amplă a producției de cipuri vor ajuta mult Intel să își repare modelul de afaceri rănit.

Timp de zeci de ani, Intel a fost lider mondial în fabricarea celor mai rapide și mai mici semiconductoare, vânzându-le la un preț superior și investind profiturile în cercetare și dezvoltare pentru a rămâne în fruntea grupului.

Dar Intel a pierdut acest avantaj de producție în anii 2010 în favoarea TSMC, iar marjele sale de profit s-au prăbușit pe măsură ce a redus prețurile pentru a-și păstra cota de piață cu produse inferioare.

Gelsinger a anunțat un plan în 2021 pentru a readuce Intel pe locul 1, dar pentru ca planul să fie profitabil, el a spus că ar avea nevoie de sprijin guvernamental.

Cu acest ajutor în mână, a venit momentul ca Intel să cheltuiască.

Gelsinger a declarat că aproximativ 30% din planul de 100 de miliarde de dolari va fi cheltuit pe costurile de construcție, cum ar fi forța de muncă, conductele și betonul. Restul va merge la cumpărarea de instrumente de fabricare a cipurilor de la firme precum ASML, Tokyo Electron, Applied Materials și KLA, printre altele.

Aceste instrumente vor contribui la aducerea online a site-ului din Ohio până în 2027 sau 2028, deși Gelsinger a avertizat că acest termen ar putea fi depășit dacă piața cipurilor se va prăbuși. Dincolo de subvenții și împrumuturi, Intel intenționează să facă majoritatea achizițiilor din fluxurile sale de numerar existente.

Gelsinger a declarat anterior că o a doua rundă de finanțare americană pentru fabricile de cipuri va fi probabil necesară pentru a restabili Statele Unite ca lider în producția de semiconductori, lucru pe care l-a reiterat marți.

“Ne-a luat peste trei decenii să pierdem această industrie. Nu se va întoarce în trei-cinci ani de finanțare CHIPS Act”, a declarat Gelsinger, care s-a referit la finanțarea cu dobândă redusă drept “capital inteligent”.

Cu toate acestea, chiar și cu sprijinul federal, Intel trebuie să demonstreze că poate concura cu rivalii taiwanezi și coreeni cât mai curând, a declarat Ben Bajarin, directorul general al firmei de analiză Creative Strategies.

“Va fi important de știut cât timp mai este nevoie de “capital inteligent” pentru Intel înainte de a se putea descurca pe cont propriu”, a declarat Bajarin.

În general, însă, Intel ar fi cel mai important producător de cipuri pentru interesele SUA, chiar dacă rivalii construiesc în țară, a declarat Jimmy Goodrich, consilier pentru exportul de semiconductori și tehnologie la RAND Corp.

“Doar Intel are forța de muncă, tehnologia și lanțul de aprovizionare care este în mare parte centrat pe SUA. Așadar, în timp ce ceea ce TSMC și Samsung fac aici este important și ar trebui să fie binevenit, este de asemenea important să avem o echipă puternică acasă”, a spus el.

scroll to top