#InvestimînRomânia | Centru de cercetare și producție de nanofibre într-un orășel din Maramureș


Autor:    -  
Sursa foto: NanoScience Instruments.

Timp de citire: 2 minute

Compania bihoreană M-TechX EU SRL, controlată de japonezii de la M-TechX Inc., va dezvolta în Parcul de Specializare Inteligentă din Șomcuta Mare (jud. Maramureș) un proiect investițional estimat la 5 milioane de euro, care se va concretiza prin edificarea și punerea în funcțiune a unui centru de cercetare-dezvoltare și producție de nanofibre, transmite publicația locală 2mnews.ro.

Compania japoneză este controlată de investitorul Hiroyoshi Sota, directorul executiv al acesteia, care deține și în nume personal 60% din părțile sociale ale societății înregistrate în Bihor, transmite sursa citată.

Compania bihoreană este administrată de Florin Balint, consilier de afaceri al Camerei de Comerț și Industrie a României în Japonia și vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român. Pe lângă cota de 60% a japonezului Sota, compania mai are drept acționari alte două societăți, Solar Eco System 32% (deținută de Florin Balint) și KB Proiectare și Consultanță – 8% (deținută de Brigita Kiss și Ovidiu Terheșiu).

Conform proiectului avansat în fază pre-execuțională al firmei bihorene, în perioada 2025-2026 în Parcul industrial din Șomcuta Mare va fi construită o hală cu regim de înălțime Parter+Etaj parțial, în suprafață construită desfășurată de 1.757 mp și cu o capacitate de producție echivalentă cu 4.800 kg de membrană nețesută din nanofibră/lună (circa 12.000 bucăți).

Nanofibrele sunt materiale cu aplicații diverse, de la industria medicală la cea textilă, datorită proprietăților lor unice, precum rezistența și flexibilitatea.

Hala de la Șomcuta Mare, care va fi dotată cu un sistem fotovoltaic cu stocare care să asigure consumul de energie (este prevăzută instalarea pe acoperișul halei a 840 de panouri fotovoltaice, puterea sistemului fiind de 250 Kw), va fi echipată cu unități de descărcare a materiei prime lichide (polipropilenă de înaltă calitate sub formă de granule/rășină), de ejectare a aerului de înaltă presiune, de extrudare pentru topire, de alimentare cu aer pentru furnizarea unui aer la presiune și la temperatură ridicate și un kit cu 6 mașini care suflă în aer cald polipropilena topită – nanofibra este produsă prin furnizarea unei materii prime lichefiate ejectată la presiune ridicată. Firma a raportat pentru acest punct de lucru 30 de angajați.

Parcul de Specializare Inteligentă Șomcuta Mare este un proiect în valoare totală de 6,6 milioane de euro, finanțat prin ADR Nord-Vest și Consiliul Județean Maramureș, a concesionat deja 4 din cele 9 loturi de teren (cu dimensiuni între 3.408 mp si 14.786 mp).

Rezidenții acestui parc industrial au oportunitatea de a accesa fonduri nerambursabile de până la 2,5 milioane de euro/rezident, printr-o linie de finanțare necompetitivă, în limita unui buget pre-rezervat de 10 milioane de euro.

Primele patru firme care au semnat contractul de concesiune (la final de noiembrie 2024) sunt Construcții Demolări RI SRL (firmă locală de construcții), M-TechX EU SRL din Oradea, Modern Power Solutions SRL din Florești (jud. Cluj) – specializată în comerțul cu echipament informatic și de telecomunicații – și Atai Chemicals SRL din Baia Mare – comerciant de produse chimice.

Cele patru firme au raportat investiții cumulate de peste 16 milioane euro și crearea a aproximativ 90 de noi locuri de muncă în total.

***Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.

#investimînromânia Logo Bt Afaceri.news


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!