Irlanda Unită ar costa 20 de miliarde de euro timp de 20 de ani, potrivit unui nou studiu


Autor:    -  
ireland, buildings, road
Fotografie de PatrickLFC93 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Brexit, schimbările demografice și tulburările politice din Irlanda de Nord i-au făcut pe mulți să se întrebe dacă reunificarea ar putea avea loc mai devreme decât se așteaptă, potrivit Euronews.

Un nou raport a estimat că reunificarea Irlandei ar costa aproximativ 20 de miliarde de euro pe an timp de două decenii.

Concluziile Institutului de Afaceri Internaționale și Europene (IIEA), cu sediul la Dublin, iau în considerare nivelul actual de finanțare pe care Irlanda de Nord îl primește de la guvernul britanic.

Acestea includ, de asemenea, partea din datoria națională a Regatului Unit pe care ar trebui să o suporte dacă s-ar alătura unei Irlande unite, precum și productivitatea scăzută a economiei sale în raport cu cea a Republicii Irlanda.

În prezent, serviciile publice din Irlanda de Nord depind în mare măsură de o “subvenție” de aproximativ 11 miliarde de euro din partea Regatului Unit, care, în cazul unificării, ar trebui să fie înlocuită cu fonduri de la Dublin.

Potrivit IIEA, cheltuielile rezultate ar fi echivalente cu 10% din venitul național brut al Irlandei, din care 40% sunt cheltuite în prezent pentru serviciile publice.

“Este o sumă uriașă, deoarece cheltuielile publice totale din Irlanda se ridică în prezent la aproximativ 40% din VNB”, scriu cercetătorii. “Acest lucru ar adăuga un sfert la cheltuielile publice din Irlanda, producând în același timp o creștere foarte limitată a veniturilor. “Pentru a face față deficitului rezultat, care, în cele mai favorabile circumstanțe, ar persista timp de mulți ani după unificare, ar trebui să existe o creștere dramatică a impozitării și/sau o reducere majoră a cheltuielilor.”

În concluziile lor, autorii recomandă Irlandei de Nord – care rămâne relativ săracă și foarte dependentă de cheltuielile și de locurile de muncă din sectorul public – să se angajeze în reforme majore pentru a îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor săi.

“Chiar dacă Irlanda are un venit național mult mai mare, finanțarea nevoilor locuitorilor din Irlanda de Nord într-o Irlandă unită ar exercita o presiune financiară uriașă asupra locuitorilor din Irlanda, ceea ce ar duce la o reducere majoră imediată a nivelului de trai al acestora”, se arată în raport. “Dacă, în schimb, Irlanda de Nord ar face schimbări majore în economia sa, menite să crească dramatic productivitatea, în timp, acest lucru ar reduce decalajul dintre standardele de viață din Irlanda de Nord, restul Regatului Unit și Irlanda. “La rândul său, acest lucru ar reduce deficitul Irlandei de Nord și, de asemenea, ar reduce costul aplicării unor standarde similare în Irlanda de Nord cu cele din Irlanda. Acest lucru ar putea reduce substanțial costul unificării.”

Politica Irlandei de Nord a fost supusă unui stres deosebit în ultimii ani, nu în ultimul rând datorită implicațiilor și gestionării Brexitului.

În timp ce un acord între Dublin și Londra a reușit să rezolve unele dintre principalele probleme comerciale rezultate în urma ieșirii Regatului Unit din UE, partidele unioniste au obstrucționat uneori eforturile de a asigura un comerț fără fricțiuni la frontiera terestră anglo-irlandeză.

După cele mai recente alegeri din regiune, partidul pro-britanic dominant din Irlanda de Nord, Partidul Democratic Unionist, a refuzat timp de luni de zile să participe la guvernul regional, ceea ce a dus, în esență, la blocarea guvernului de la Belfast.

În cele din urmă, partidul a acceptat un acord care i-a permis lui Michelle O’Neill de la Sinn Fein să devină prim-ministru, oferind astfel partidului naționalist prima șansă de a conduce guvernul regional.

Se așteaptă ca Sinn Fein să obțină rezultate bune la următoarele alegeri parlamentare din republică, care vor avea loc probabil anul viitor – ceea ce ridică perspectiva ca atât nordul, cât și republica să fie conduse de premieri explicit pro-unificare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!