Italia: Ministerul Sănătății propune restricționarea drastică a consumului produselor de tutun
Ministrul Sănătății din Italia, Orazio Schillaci, a anunțat măsuri sporite împotriva consumului produselor pe bază de tutun, atât a țigărilor tradiționale, cât și a produse inovatoare din tutun și nicotină. Anunțul a fost făcut în cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru Afaceri Sociale a Camerei Deputaților de la Roma, potrivit publicației Euractiv.com.
Guvernul italian va lua noi măsuri împotriva consumului de tutun, în condițiile în care Italia vrea să atingă obiectivul așa-numitului Plan European împotriva Cancerului, acela de a crea o ”generație fără tutun”.
”Va trebui să luăm măsuri pentru a garanta tuturor cetățenilor protecția maximă a sănătății lor, un drept fundamental al individului și un interes major al comunității”, a spus ministrul.
Astfel, interdicția de fumat în locurile în aer liber în prezența minorilor și a femeilor însărcinate va fi extinsă, iar încăperile destinate fumatului în spații închise nu vor mai fi permise.
Ministrul a spus că este necesar să se țină cont de ”răspândirea tot mai mare a noilor produse pe piață și de dovezile tot mai mari privind posibilele efecte nocive ale acestora asupra sănătății”.
Din acest motiv, interdicția va fi extinsă și la produsele inovatoare, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit.
În plus, există planuri de extindere a interdicției de publicitate, care se aplică acum doar țigărilor tradiționale, urmând ca aceasta să vizeze și produsele inovatoare care conțin nicotină.
Ministrul Schillaci a explicat că fumatul rămâne încă ”principala cauză a morbidității și mortalității prevenibile în Italia” și că obiectivul politicilor publice de sănătate, așa cum este stabilit și la nivelul UE, va fi ca mai puțin de 5% din populația țării să consume tutun până în 2040.
Potrivit datelor publicate în ”Raportul privind fumatul în Italia”, prezentat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun din 2022, aproape unul din patru italieni este fumător. Mai mult, numărul fumătorilor din Italia a crescut în ultimii doi ani cu aproximativ 800.000 de persoane.
Începând cu 2019, fumătorii de produse din tutun încălzit sunt, de asemenea, în creștere (3,3%), în condițiile în care unul din trei consumatori (36,6%) le consideră mai puțin dăunătoare decât țigările tradiționale. De asemenea, utilizatorii de țigări electronice au crescut de la 1,7%, în 2019, până la 2,4% în 2022.
Pe 8 ianuarie, așa-numita ”lege Sirchia”, cea care a instituit, pentru prima dată în Italia, interzicerea fumatului în spațiile publice închise, a împlinit 20 de ani de la adoptare. Legea a fost propusă și susținută cu îndârjire de ministrul Sănătății de atunci, Girolamo Sirchia, de la care își ia și numele, și a intrat în vigoare de deplin abia în 2005, schimbând radical obiceiurile și comportamentele sociale ale italienilor.
Cu această ocazie, fostul ministru Sirchia a cerut o intervenție mai hotărâtă a guvernului pentru a promova ”agenda anti-fumat”, mai ales în lumina apariției produselor inovatoare pe care
”… multinaționalele le-au inventat pentru a se diferenția și a recâștiga piața, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit.”
Potrivit datelor Ministerului Sănătății de la Roma, actualizate în luna mai a anului trecut, se estimează că peste 93.000 de decese pe an din Italia sunt atribuite fumatului, iar costurile directe și indirecte ale fumatului se ridică la peste 26 de miliarde de euro.
Aceleași date estimează că fumatul este responsabil pentru 20,6% din decesele în rândul bărbaților și 7,9% din toate decesele în rândul femeilor.
Ministrul Orazio Schillaci a subliniat că, pe lângă sprijinul pentru măsurile de prevenire și abandonare a fumatului, ”considerăm imperios necesar și important din punct de vedere strategic să asigurăm sprijin maxim pentru acțiunile propuse la nivelul întregii Uniuni Europene”.
În acest sens, ministerul intenționează să transpună până la 23 iulie 2023 directiva delegată a Comisiei Europene care prevede eliminarea anumitor scutiri privind produsele din tutun încălzit.
”Acest proces ne va permite să facem în așa fel încât multiplele interese legate de produsele din tutun, inclusiv cele privitoare la taxe și impozite și care implică ministerele economice, să nu prevaleze în raport cu necesitatea protecției sănătății publice”, a mai explicat Schillaci.