Închide

Italia: Un studiu arată că mortalitatea prin coronavirus este mai mare în rândul săracilor

Avatar
old man, poor, person

Fotografie de loilamtan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Primul studiu despre impactul social disproporționat al pandemiei în Italia, relevă faptul că italienii săraci au o probabilitate semnificativ mai mare de a muri din cauza coronavirusului decât grupurile cu venituri ridicate, potrivit Reuters

Italia este una din cele mai afectate țări la nivel mondial de pandemia de COVID-19, aproape 35.000 de persoane pierzându-și viața de la izbucnirea pandemiei în țară la 21 februarie.

Biroul de Statistică Italian (ISTAT) a studiat ratele mortalității pentru fiecare lună din ianuarie 2019 până în martie 2020, când pandemia a început să se agraveze, urmărind nivelul de educație al persoanelor decedate. În medie, persoanele care au un nivel mai redus al studiilor și mai puține calificări au o speranță de viață mai scăzut decât cele care urmează studii de durată, această „mortalitate excesivă” rămânând constantă în perioada analizată.

În luna martie însă indicatorul privind mortalitatea excesivă a persoanelor cu mai puține studii în unele din zonele afectate de virus a crescut de la 1,23 la 1,38 în rândul bărbaților și de la 1,08 la 1,36 pentru femei.

Statisticianul ISTAT Linda Sabbadini a afirmat că datele privind nivelul de educație sunt mai ușor de obținut decât cele privind alți indicatori sociali și sunt „un excelent substitut pentru nivelul veniturilor și clasa socială în Italia”.

„Condițiile socio-economice nefavorabile expun oamenii la un mai mare risc de a trăi în locuințe mici sau supraaglomerate, reducând posibilitatea de a adopta măsuri de distanțare socială”,

notează raportul ISTAT.

Grupurile cu venituri reduse sunt de asemenea mai predispuse la a fi nevoite să meargă la muncă în timpul carantinei în sectoare precum agricultura, transportul public și asistență pentru vârstnici, „accentuând inegalitățile preexistente”, concluzionează raportul ISTAT.

În grupul cu vârsta între 65-79 de ani excesul de mortalitate pentru persoanele cu mai puține studii a crescut în luna martie de la 1,28 la 1,58, în rândul bărbaților, și de la 1,19 la 1,68, pentru femei.

scroll to top