Închide

JATO Dynamics: Cine este mare câștigător al războiului prețurilor vehiculelor electrice?

Avatar
Screenshot Www.automarket.ro 2022.09.28 22 01 43

Foto: Captură ecran Youtube NIO

Timp de citire: 3 minute

Din 2015, vehiculele electrice(EV) au devenit mult mai scumpe în Europa și SUA. În China, însă, prețurile vehiculelor electrice au scăzut cu aproximativ jumătate. Drept urmare, mărcile chineze par pregătite să cucerească piețele occidentale, avertizează JATO Dynamics, potrivit Fleet Europe.

În cel mai recent raport al lor, despre „Vehicule electrice accesibile și adopție în masă: provocarea industriei”, specialiștii în cercetarea auto JATO Dynamics explorează dezechilibrul prețurilor vehiculelor electrice între regiunile globale și efectul acestuia asupra producției și vânzării pe piețele de vârf.

Cel mai important fapt din raport este divergența prețurilor vehiculelor electrice între Europa și SUA, pe de o parte, și China, pe de altă parte.

Europa

  • În 2015, vehiculul electric mediu în Europa a costat puțin sub 49.000 de euro;
  • În semestrul I 2022, prețul a crescut la aproape 56.000 de euro, o creștere cu 14%;
  • Drept urmare, un vehicul electric în Europa este cu 27% mai scump decât o mașină pe benzină.

Statele Unite

  • În 2015, vehiculul electric mediu în SUA a costat puțin peste 53.000 de euro;
  • În primul semestru al anului 2022, prețul a crescut la aproape 64.000 de euro, o creștere cu 20%;
  • Drept urmare, un vehicul electric în SUA este cu 43% mai scump decât o mașină pe benzină.

China

  • În 2015, vehiculul electric mediu în China a costat aproape 67.000 de euro;
  • În S1 2022, prețul a scăzut la mai puțin de 32.000 de euro, o reducere cu 52%.
  • Drept urmare, un vehicul electric din China este acum cu 33% mai ieftin decât o mașină pe benzină.

Diferența dintre China, pe de o parte, și Europa și SUA, pe de altă parte, este atât de izbitoare, spune JATO, din cauza unei concentrări diferite de producție.

În Europa, OEM-urile se concentrează pe electrificarea modelelor și segmentelor premium, ceea ce menține prețurile medii ale vehiculelor electrice ridicate.
În SUA, preferința consumatorilor pentru camioanele mari și SUV-uri prezintă un obstacol similar în calea electrificării eficiente din punct de vedere al costurilor. Majoritatea OEM-urilor nord-americane sunt în urmă față de omologii lor chinezi și europeni când vine vorba de electrificare. Tesla este excepția care dovedește regula.

În China, totuși, guvernul promovează în mod activ democratizarea vehiculelor electrice, stabilirea prețurilor fiind o pârghie importantă.

Diferența de preț din China (cu vehiculele electrice acum semnificativ mai ieftine decât mașinile pe benzină) oferă un impuls major vânzărilor de vehicule electrice în China. Dar diferența de preț cu vehiculele electrice produse în SUA și în Europa le oferă OEM-urilor chinezești o oportunitate suplimentară: de a servi nevoile clienților nord-americani și europeni care doresc să combine accesibilitatea cu durabilitatea.

În prezent, OEM-urile chineze își extind în mod activ gama de modele și își rafinează modelele în mod special pentru a se alinia gusturilor europene. În 2021, producătorii OEM germani au reprezentat 21% din toate înmatriculările de vehicule electrice noi din Europa, dar cei chinezi au ocupat locul al doilea, cu o cotă de piață de 19%. Având în vedere eforturile considerabile ale companiilor precum NIO și Polestar, această cotă pare să crească în următorii câțiva ani, spune JATO.

Cu toate acestea, China nu este singurul nou intrat pe piață care trebuie urmărit. Raportul JATO indică în special India, menționând că guvernul indian susține ferm producția de vehicule electrice. În primul semestru, în India s-au vândut tot atâtea vehicule electrice cât în cei doi ani anteriori împreună (desigur, această cifră se ridica la doar puțin sub 20.000).

„O parte semnificativă a populației globale este în continuare exclusă de la tranziția EV din cauza accesibilității”, spune David Kraijcek, CEO la JATO Dynamics. „Fără adoptarea în masă a vehiculelor electrice, obiectivele de reducere a emisiilor vor fi de neatins – ceea ce reprezintă o amenințare reală și serioasă pentru noi toți.”

Raportul arată cu degetul spre Europa și SUA, două piețe care nu au reușit încă să reducă prețurile vehiculelor electrice pentru a satisface cerințele cumpărătorilor de mașini cu venituri medii și mici.

Prioritizarea profitului asupra cotei de piață poate costa în cele din urmă scump producătorii europeni și americani, deoarece OEM-urile din China, India și alte țări emergente produc modele mai ieftine care ar putea capta o mare parte a piețelor globale, inclusiv pe piețele mature din Europa și America de Nord.

scroll to top