Închide

Jumătate dintre români își prelungesc cumpărăturile, dacă pe fundal se aude muzică pe placul lor

Avatar
Stylish cheerful woman with shopping bags using smartphone

Fotografie de Andrea Piacquadio pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

54% dintre români își prelungesc sesiunile de cumpărături dacă pe fundal se aude muzică pe placul lor, iar 85% dintre ei consideră că muzica pe care o cunosc îi influențează în mod pozitiv în locațiile publice, arată cel mai recent studiu care a investigat în ce măsură influențează muzica cunoscută de pe fundal modul în care românii se simt și cum interacționează cu mediul din jurul lor atunci când merg în diferite spații comerciale și fac cumpărături, realizat de compania de cercetare Reveal Marketing Research.

Magazinele și mall-urile sunt destinațiile principale de timp liber ale românilor. Conform rezultatelor studiului citat, cele mai frecventate locații publice în care românii obișnuiesc să își petreacă timpul liber sunt magazinele (83%) și centrele comerciale/mall-urile (48%).

Pentru cei cu vârste cuprinse între 35-44 ani, categorie de vârstă ce se diferențiază printr-o putere de cumpărare mai mare, mall-urile reprezintă într-o mai mare măsură o soluție de petrecere a timpului liber (55%).

Rezultatele studiului mai arată că, 63% dintre români consideră că este important să audă muzică cunoscută când merg în mall-uri, iar 59% atunci când merg să își facă cumpărături uzuale în magazine.

Comportamentul consumatorilor în astfel de momente este influențat de muzică, 54% dintre respondenți declarând că petrec o perioadă mai lungă la cumpăraturi atât în magazine, cât și în centrele comerciale dacă aud muzica cunoscută preferată pe fundal, principala motivație menționată fiind că muzica le distrage atenția și îi determină să petreacă mai mult timp în respectivul spațiu comercial.

Mai mult decât atât, un procent semnificativ de 37% dintre consumatori au declarat că ar fi dispuși să cheltuiască mai mulți bani în magazine sau în mall-uri dacă pe fundal s-ar auzi o muzică cunoscută pe placul lor.

30% dintre români preferă un ritm mai alert al muzicii cunoscute atunci când se află în spații comerciale, în timp ce 34% nu au o preferință clară de gen muzical în astfel de situații

Conform datelor studiului, 85% dintre respondenți consideră că muzica cunoscută îi influențează în mod pozitiv în locațiile publice.

De asemenea, românii declară în proporție de 66% că  este important sau foarte important ca genul muzical să fie pe placul lor într-un spațiu public (ex. bar, terasă, magazin etc.), într-o măsură semnificativ mai mare consumatorii cu vârsta cuprinsă între 35-44 ani (72%).

Urmărind principalele asocieri între atributele muzicii cunoscute și diferitele tipuri de locații publice, constatăm că, pentru majoritatea românilor un volum potrivit al muzicii face ca mediul să fie mai plăcut în magazine, pe când în cazul mall-urilor vorbim mai degrabă de ritmul muzicii de pe fundal.

”Muzica cunoscută are capacitatea de a influența în mod semnificativ comportamentul și experiența consumatorilor în spațiile comerciale, aceasta reprezentând nu doar un fond sonor plăcut, ci și unul dintre cei mai influenți factori în stabilirea tonului pentru atmosfera unei astfel de locații. Spre exemplu, în timp ce ritmurile mai rapide crează o atmosferă energică în magazin ce poate stimula impulsurile de cumpărare, muzica lentă poate încuraja consumatorii să petreacă mai mult timp explorând și cumpărând”, concluzionează Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Precizări metodologice

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada iulie 2023 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban, care utilizează internetul. Mărimea eșantionului a fost de 818 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.5% la un nivel de încredere de 95%.

scroll to top