Închide

”Lazy Monday” | 16 milioane de americani și-au luat concediu în lunea de după Super Bowl

Avatar
It's Superbowl time. Get ready for some football...American style.

Fotografie de Mick Haupt pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Cu o audiență și o popularitate care stabilește noi recorduri, an de an, Super Bowl este pe cale să devină o problemă serioasă pentru economia Statelor Unite. De fapt, nu este vorba de evenimentul în sine, ci de ziua de după: potrivit unor date preliminare, citate de Bloomberg, 16 milioane de angajați americani și-au luat zi liberă luni, în prima zi de după duminica dedicată Super Bowl-ului.

Datele au fost publicate de un institut de cercetare în resurse umane din San Francisco, UKG Workforce Institute.

”Vor fi mulți care se vor preface că sunt bolnavi și avem toate motivele să credem că nu vor fi tocmai sinceri în ceea ce vor susține”, a declarat Jarik Conrad, președintele UKG Workforce Institute.

În ultima perioadă, au existat mai multe idei despre cum să fie rezolvată problema așa-numitei ”gripe a Super Bowl-ului”.

O soluție propusă într-un proiect de lege anul trecut de doi membri ai Congresului care reprezintă statul Tennessee a fost ca ziua de luni de după Super Bowl să fie declarată zi de sărbătoare legală.

O altă idee a fost să se mute meciul cu o săptămână mai târziu, la finalul weekend-ului în care se celebrează Ziua Președinților, care este fixată, anual, în a treia zi de luni din februarie, fiind zi nelucrătoare în majoritatea statelor americane.

Dan Patrick, fostă vedetă la ESPN, care are acum o emisiune de radio foarte populară, a atras atenția susținând că poate ar fi bine ca Super Bowl-ul să fie mutat sâmbăta. Astfel, echipele ar avea în continuare aproape două săptămâni de odihnă de la ultimele meciuri disputate anterior în finalele conferințelor, iar fanii ar evita mahmureala de lunea.

”Nu-i așa că ar fi grozav să te poți bucura de niște ore în plus după Super Bowl? Ambele echipe au timp destul să se se odihnească, sâmbăta ar fi Super Bowl-ul, iar duminică este o zi numai bună pentru recuperare”, a spus el într-una dintre emisiunile de la radio.

Comisarul Roger Goodell, șeful NFL, a replicat că duminica este ziua ideală, pentru că în acest fel evenimentul atrage cei mai mulți spectatori cu putință.

Declarația lui Goodell nu lasă prea multe speranțe pentru angajatori.

Mai mult decât cei 16 milioane de angajați care își anunță absența de la locul de muncă, impactul Super Bowl-ului în piața muncii este chiar și mai important. Potrivit estimărilor din aceeași cercetare a UKG Workforce Institute, în cazul unui număr de aproximativ 45 de milioane de angajați productivitatea zile de luni de după Super Bowl este mult mai mică decât în oricare altă zi de luni de peste an.

Pentru a înțelege amploarea fenomenului, merită precizat că aceștia reprezintă aproximativ o treime din forța de muncă totală cu normă întreagă a Statelor Unite ale Americii.

scroll to top