Închide

Lege pentru modernizarea ședinței de bloc: convocările și hotărârile, comunicate prin e-mail

Avatar
residential house, facade, apartments

Fotografie de wal_172619 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Anunțarea proprietarilor dintr-un bloc despre convocările sau hotărârile adunărilor generale ale Asociației de Proprietari s-ar putea face direct prin e-mail sau pe telefon, conform unui proiect de lege recent înregistrat la Senat, scrie publicația de specialitate Avocatnet.ro.

Proiectul de lege a fost inițiată în ideea de a moderniza regulile comunicării cu proprietarii de apartamente și garsoniere, spun inițiatorii săi

În primul rând, se prevede că anunțarea despre adunările generale (inclusiv cele reconvocate sau cele extraordinare) ale Asociației de Proprietari s-ar putea face prin mijloace de comunicare electronică (e-mail, aplicații mobile etc.).

Textul nu indică în mod explicit ce mijloace ar putea fi folosite, ci că decizia va depinde de fiecare asociație, care va stabili mijloacele concrete prin regulamentul condominiului.

În prezent, Legea asociațiilor de proprietari (nr. 196/2018) stabilește că anunțarea se face prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, ca alternativă, prin poștă (cu scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire).

Practic, dacă legea va fi adoptată în forma inițiatorilor, anunțarea prin mijloace electronice ar înlocui varianta actuală a anunțării prin poștă.

În al doilea rând, se prevede că inclusiv hotărârile adunărilor generale ar urma să fie comunicate electronic proprietarilor – tot prin mijloacele stabilite prin regulamentul condominiului.

Actualmente, hotărârile trebuie doar consemnate în registrul unic de procese-verbale al Asociației de Proprietari și afișate la avizier.

„Scopul acestei legi este acela de a moderniza şi eficientiza procesul de convocare şi desfăşurare a adunărilor generale ale asociaţiilor de proprietari. Prin introducerea posibilităţii de comunicare electronică a convocărilor, se urmăreşte facilitarea accesului membrilor la informaţiile şi deciziile importante ce îi privesc. De asemenea, transmiterea hotărârilor prin mijloace electronice completează şi modernizează procesul de înregistrare şi comunicare a acestora, asigurându-se că informaţiile sunt accesibile şi pentru cei care preferă canalele de comunicare digitale. Prin aceste modificări se urmăreşte creşterea transparenţei, eficienţei şi accesibilităţii în funcţionarea asociaţiilor de proprietari, contribuind la o guvernanţă mai bună şi la satisfacerea nevoilor membrilor comunităţii”, explică inițiatorii măsurii.

Modificările sunt încă abia în stadiul de propunere; pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, apoi legea trebuie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

scroll to top