Locuitorii Lisabonei luptă pentru interzicerea închirierilor turistice în blocurile rezidențiale
Activiștii din domeniul locuințelor din Lisabona vor înmâna o petiție, semnată de peste 6 600 de locuitori, prin care solicită oficialilor orașului să accepte organizarea unui referendum obligatoriu privind interzicerea închirierilor turistice în blocurile rezidențiale, The Guardian.
Demersul, care durează de luni de zile, are drept scop să determine luarea unor măsuri decisive într-un oraș în care costul locuințelor a depășit drastic salariile locale.
„Închirierile pe termen scurt ocupă cea mai mare parte a spațiului de locuit din centrul istoric al Lisabonei”,
a declarat Raquel Antunes, membră a grupului Mișcarea pentru un referendum privind locuințele.
„Trebuie să punem frână acestei situații”.
Mișcarea va prezenta petiția șefului adunării municipale, în ceea ce Antunes a declarat a fi un „prim pas”. De aici, membrii adunării sunt obligați să organizeze o dezbatere. Dacă dau undă verde referendumului, întrebările de pe buletinul de vot vor trebui să fie examinate de instanțele din țară pentru a se verifica dacă sunt constituționale.
Dacă totul se potrivește, referendumul va avea loc în prima jumătate a anului viitor și va avea ca rezultat o rezoluție obligatorie de eliminare treptată a celor aproximativ 20 000 de apartamente turistice din oraș în termen de șase luni, precum și interzicerea proprietarilor de a le instala în clădiri rezidențiale în viitor.
Pentru activiștii din domeniul locuințelor, aceasta este o rază de speranță pe o piață imobiliară în care prețurile aproape s-au dublat din 2015.
„Nu trebuie să cedăm disperării, ceea ce cred că este foarte ușor de făcut în aceste vremuri”,
a declarat Antunes.
Grupul a început să se răspândească prin Lisabona la începutul anului 2023 pentru a strânge semnături. Pe măsură ce vestea s-a răspândit, au început să curgă povești de la localnici care locuiesc alături de spații închiriate de turiști.
Unii au povestit că nu cunoșteau pe nimeni în clădirea lor sau că se simțeau nesiguri în timp ce un flux constant de străini intrau și ieșeau. Alții priveau cu îngrijorare cum prețurile locuințelor creșteau neîncetat.
În centrul poveștilor lor se afla întrebarea ce îi așteaptă pe cei care numesc Lisabona acasă.
„Oamenii ne-au spus ce fel de oraș vor să vadă”,
a spus Antunes.
„Ce fel de țară ne dorim pentru tineri, pentru persoanele în vârstă, pentru cei care nu-și pot cumpăra case?”
Cei lăsați în urmă de creșterea prețurilor locuințelor sunt, de asemenea, reprezentați în petiție; cele peste 6 600 de semnături ale contribuabililor din Lisabona sunt susținute de alte 4 400 care au sprijinit apelul la referendum, dar nu sunt înregistrate în oraș. Mulți dintre acești semnatari sunt foști rezidenți care au fost alungați din oraș din cauza creșterii prețurilor, a declarat Antunes.
„Uneori trebuie să îți iei adio de la un oraș pe care îl iubești pentru că nu îți permiți să locuiești acolo.”
În timp ce mișcarea se pregătea să înmâneze petiția, Antunes a subliniat că scopul nu este de a scăpa orașul de chiriile turistice. Antunes a declarat că închirierea pe termen scurt ar putea avea loc în continuare, dar în clădiri înregistrate pentru uz comercial, cum ar fi apart-hotelurile și hostelurile.
În cele din urmă, ea a văzut referendumul ca un mijloc de a oferi locuitorilor un cuvânt de spus fără precedent cu privire la modul în care locuințele orașului au fost utilizate.
„Ar fi un pas mare în direcția cea bună”,
a spus ea.
„Nu doar pentru a asculta oamenii, ci și pentru a le da speranța că putem face un oraș care este pentru toată lumea, nu doar pentru cei care au bani.”