Închide

Lukoil, pe făraș! Simte Putin ceva? Rușii încearcă să-și vândă activele din România și Moldova

Avatar
Putin Greenpeace Facebook

Foto: Greenpeace, Facebook

Timp de citire: 2 minute

Grupul petrolier Lukoil (Rusia) încearcă să vândă activele din România şi Republica Moldova; reţele de benzinării, depozite petroliere şi rafinăria Petrotel de la Ploieşti îşi aşteaptă o nouă firmă pentru activitate.

Lesne de înţeles, cauza constă în sancţiunile impuse de statele UE petrolului rusesc, care afectează şi afacerile Lukoil.

Mai nou, două companii sunt interesate de preluarea activelor – menţionează cursdeguvernare.ro.

Shell şi Lukoil îşi redenumesc benzinăriile

Gigantul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell, cunoscut sub numele de Shell, cel mai mare jucător din sectorul petrolier european, a fost anunţat deja ca potenţial cumpărător. Dar nu este singurul menţionat.

Grupul Shell a ieşit din România în 2007, după ce a vândut și afacerea cu GPL către francezii de la Rubis.

Compania a mai avut aici o rețea formată din 82 benzinării (brandul Agip) pe care a vândut-o, între anii 2003 și 2005, împreună cu divizia de aviație, către grupul Mol.

În luna mai 2022, Shell s-a retras din Rusia ; 114 benzinării din centrul şi nord-vestul Rusiei şi fabrica de lubrifianţi din Torzhok au fost preluate de Lukoil, al doilea cel mai mare producător rusesc de petrol.

Se pare astfel că va fi o nouă tranzacţie între Lukoil şi Shell.

Al doilea potenţial cumpărător după Shell ar putea fi grupul kazah KazMunayGas (KMG), care deţine reţele de benzinării sub brandul Rompetrol în România şi Republica Moldova, dar şi rafinăria Petromidia.

Potrivit sursei citate, negocierile ar fi avut loc la Moscova iar o eventuală tranzacţie între Lukoil şi KMG ar face ca grupul kazah să deţină o poziţie dominantă pe piaţa petrolieră din Republica Moldova. Dar, fără acordul protecţiei concurenţei, tranzacţia ar putea fi blocată.

Lukoil Moldova (precum și divizia din România) este controlată de gigantul rus prin subsidiara din Elveția – Litasko SA.

La începutul lunii martie 2022, Lukoil a solicitat o „oprire rapidă” a războiului, devenind prima mare companie care s-a opus invaziei ruse.

Deşi Lukoil a dat asigurări că va depune toate eforturile pentru „a continua să funcționeze de o manieră stabilă în toate statele și regiunile lumii” – menţionează cursdeguvernare.ro.

Directorii Lukoil asasinaţi sau morţi în condiţii încă neelucidate

Deloc întâmplător, numeroşi directori ai companiei au decedat în condiţii suspecte pe parcursul invaziei ruse.

La finele lunii aprilie 2022, Vagit Alekperov(71 ani) a demisionat din funcția de președinte al companiei pe care o conducea din 1993.

Anunțul nu a fost făcut de el ci de Lukoil, fără a fi dezvăluit și un motiv iar, începutul lunii septembrie 2022, Ravil Maganov, președintele CA al Lukoil, ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova. Au urmat alte morţi dubioase în cadrul companiei.

scroll to top