Închide

Mai clar nu se poate! Cancelarul austriac, ferm împotriva României și Bulgariei în Schengen

Avatar
sign, acces denied, path

Fotografie de Marzena7 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

După ce ministrul său de Interne, Gerhard Karner, declarase, la televiziunea publică din Austria, că Viena se opune primirii României și Bulgariei în spațiul Schengen, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a explicat, a nuanțat și a confirmat declarațiile acestuia: Austria acuză România și Bulgaria (și, în subsidiar, Ungaria) că permit migrația ilegală în Europa. Declarațiile au fost făcute înaintea unei vizite pe care o va face astăzi în Croația, fiind citate de cotidianul austriac Kleine Zeitung.

Spre deosebire de Croația, care se achită ”exemplar” de sarcina gestionării graniței externe a Uniunii Europene, Nehammer a dat drept exemplu negativ România, Bulgaria și Ungaria.

Într-o discuție cu presa, la Klagenfurt, înainte de plecarea spre Zagreb, Nehammer a pus în perspectivă anunțul lui Gerhard Karner, potrivit căruia Austria ar putea să-și exercite dreptul de veto în privința extinderii spațiului Schengen:

”Nu simțim aproape nicio presiune asupra migrației din Croația, către nord. Și asta pentru că Croația își îndeplinește într-o manieră exemplară misiunea de protecție a frontierelor, așa că nu văd nicio problemă acolo. Mai trebuie spus că țările sunt votate individual”, a precizat cancelarul de la Viena.

Mai simplu spus, amenințarea cu veto-ul vizează acum doar Bulgaria și România, iar Nehammer a venit cu explicații suplimentare:

”Sunt 100.000 de oameni care au trecut granița ilegal, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrați de autoritățile de acolo. Este un risc major de securitate și trebuie să îl abordăm cum se cuvine”.

Pe 8 decembrie, Consiliul JAI ar urma să dea un vot în privința extinderii spațiului Schengen, candidate la primirea în spațiul de liberă circulație fiind Croația, România și Bulgaria.

În ciuda recomandărilor explicite ale Comisiei Europene, ale președinției cehe a Consiliului UE și ale Parlamentului European, decizia trebuie luată în unanimitate de statele Schengen, în caz contrar statul în cauză fiind menținut în afara spațiului de liberă circulație și pe mai departe.

scroll to top