Închide

Mai simplu decât se aștepta oricine: moștenitorii lui Berlusconi și-au împărțit averea fără scandal

Avatar
Mediaset Berlusconi

Sursa foto: MFE-MediaForEurope.

Timp de citire: 2 minute

Dintre cei cinci copii ai fostului premier și magnat italian Silvio Berlusconi, cei mai mari doi vor prelua controlul imperiului de business al tatălui lor, evaluat la cca. 7 miliarde de euro, în conformitate cu dorința defunctului lor tată, exprimată testamentar. Toți cei cinci moștenitorii au ajuns fără scandal la un acord cu privire la prevederile testamentului lui Berlusconi, scrie Bloomberg.

”Marina și Pier Silvio Berlusconi vor prelua împreună controlul indirect asupra Fininvest SpA, asigurând stabilitatea și continuitatea managementului companiei”, a anunțat luni holdingul familiei Berlusconi printr-un comunicat de presă.

Toți cei cinci copii ai fostului premier au acceptat ultimele dorințe testamentare ale tatălui lor, a mai anunțat compania.

Marina și Pier Silvio, primii copii născuți ai magnatului italian, vor deține indirect 52% din Fininvest, în timp ce ceilalți trei copii vor controla în total 48%, potrivit unor surse din apropierea familiei, familiarizate cu problema. Aceștia din urmă, Barbara, Eleonora şi Luigi, vor avea dreptul să aleagă trei membri ai consiliului de administraţie ai holdingului Fininvest, în baza unui acord cu fraţii lor mai mari, au adăugat sursele citate.

Acordul încheiat între moștenitorii lui Berlusconi prevede o perioadă de ”blocare” de cinci ani asupra proprietăților lor, în care participaţiile care le revin vor rămâne neschimbate, potrivit acelorași surse.

Planul de succesiune legat de Fininvest a atras atenția presei din Italia, cu atât mai mult cu cât un caz asemănător, cel al părintelui industriei italiene de ochelari, Leonardo Del Vecchio, s-a soldat cu mult mai multe controverse, întrucât acesta nu a lăsat indicații testamentare în privința celor șapte moștenitori ai săi.

Fininvest controlează MFE-MediaForEurope NV, cea mai mare instituție de presă audio-vizuală comercială din Italia. Cunoscută anterior ca Mediaset, MFE domină piața italiană de publicitate TV cu o cotă de peste 40%. De asemenea, vechiul Mediaset i-a servit lui Berlusconi drept importantă rampă de lansare pentru cariera sa politică, în anii 1990.

Pe lângă participațiile corporative, averea lui Berlusconi mai cuprinde o sumedenie de proprietăți de lux, unde Berlusconi a găzduit întâlniri importante cu aliați politici și șefi de state, atât în calitate de fondator și lider al partidului Forza Italia, cât și în timpul mandatului său de prim-ministru.

Holdingul de familie deţine, de asemenea, o participaţie de 30% în compania de administrare de active Banca Mediolanum, în valoare de 1,8 miliarde de euro la preţurile actuale de piaţă, precum şi în clubul de fotbal AC Monza, care activează în prima ligă de fotbal din Italia, Serie A.

scroll to top