Închide

Manchester United se vinde | Ce sumă vor actualii proprietari pentru clubul de fotbal?

Avatar
stadium, old trafford, manchester united

Fotografie de nmoodley pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Proprietarii americani ai lui Manchester United ar fi pregătiți să vândă clubul englez din Premier League – una dintre cele 12 echipe care s-au înscris pentru deja dispăruta Super Ligă – pentru 4 miliarde de lire sterline (5,6 miliarde de dolari), scrie Irish Mirror.

Familia Glazer consideră că prețul este justificat, deoarece clubul va putea asigura contracte semnificative de sponsorizare chiar și după ce proiectul Super Ligii s-a prăbușit săptămâna trecută, a relatat ziarul, fără a cita sursa pentru informații.

Raportul nu specifică în clar dacă prețul se referă la participația majoritară a familiei Glazer sau la valoarea întregii companii. Niciun reprezentant al clubului nu a fost disponibil să comenteze  în afara orelor normale de program, scrie Bloomberg.

Existența de scurtă durată a Super Ligii, proiect care s-a destrămat în doar câteva zile după opoziția grupurilor de suporteri, a jucătorilor și a politicienilor, a determinat speculații cu privire la cât timp își vor menține prezența proprietarii americani de cluburi în fotbalul englez. Eșecul brusc al unui model inspirat din SUA a înlăturat, deocamdată,  avantajul financiar al deținerii unei echipe din Premier League.

Echipele fondatoare, în număr de 15, ar fi împărțit o plată în avans de aproximativ 4,2 miliarde de dolari. Controversa a determinat mai mulți potențiali cumpărători să își exprime interesul pentru preluarea activelor deținute de proprietari americani.

Paul Marshall, specialist al investițiilor în fonduri hedge*, și Jim O’Neill, fost economist al Goldman Sachs – ambii fani de multă vreme ai lui United, care au încercat să cumpere clubul în 2010 – au publicat vineri o scrisoare prin care le cereau celor din familia Glazer să își vândă participația din cadrul clubului până la un maximum de 49,9%.

Cei doi au sugerat, de asemenea, că acțiunile ar trebui vândute la prețul inițial de la IPO-ul din 2012, adică 14 dolari. O acțiune a fost cotată în 23 aprilie 2021 la 16,20 dolari la bursa din New York. Inclusiv datoriile, Manchester United are o valoare de 3,3 miliarde de dolari.

Daniel Ek, fondatorul Spotify și un susținător al echipei de fotbal Arsenal Londra, a scris pe Twitter că ar fi interesat de echipă dacă Stan Kroenke va vinde. Kroenke deține toată echipa cu sediul la Londra, după ce a cumpărat întreg pachetul de acțiuni în urmă cu trei ani, într-un acord care a evaluat clubul la 2,3 miliarde de dolari.

Toată perioada de conducere a familiei Glazer asupra clubului Manchester United a fost una controversată, începând chiar cu preluarea clubului, după o luptă aspră, evaluată la 790 de milioane de lire sterline.

Sâmbătă, sute de fani s-au adunat în fața stadionului clubului – Old Trafford, protestând împotriva deciziei familiei de a implica United în proiectul Super Ligii, împreună cu alte echipe consacrate, inclusiv Real Madrid din Spania și Juventus din Italia.

* Un fond de hedging (hedge fund) este un fond de investiții speculativ care strange bani de la persoane calificate sau investitori instituționali și investește într-o varietate de active, adesea folosind tehnici complexe de construcție a portofoliilor și de gestionare a riscurilor. Acesta este administrat de o societate de administrare a investițiilor și structurat ca si companie cu răspundere limitată sau un alt vehicul de investitii similar.
scroll to top