Închide

Marea Britanie este oficial în recesiune

Avatar
london, england, great britain

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Marea Britanie a intrat în recesiune după ce a înregistrat două trimestre succesive de creștere economică negativă în a doua jumătate a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate joi.

Potrivit agenției AFP, citată de G4Media, produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului 2023, după ce în precedentele trei luni s-a contractat cu 0,1%, a precizat Oficiul Național de Statistică (ONS) într-un comunicat, realizând astfel definiția tehnică a recesiunii.

Confirmarea oficială a recesiunii este o lovitură pentru guvern la mai puțin de un an de la alegeri, în condițiile în care, la începutul anului trecut, premierul  Rishi Sunak a făcut din creșterea economiei una dintre cele cinci priorități ale guvernului.

ONS a precizat că pe ansamblul anului 2023 creșterea a fost estimată la 0,1%, cel mai slab an din 2009, în timpul crizei financiare, excluzând colapsul economic din 2020, în timpul pandemiei Covid.

Directorul de statistici economice de la ONS, Liz McKeown, a declarat:

„Toate sectoarele principale au scăzut în acest trimestru, industria prelucrătoare, construcțiile și comerțul cu ridicata fiind cele mai mari piedici în calea creșterii, parțial compensate de creșterile din sectorul hotelier și de închirierea de vehicule și utilaje.”

Economiștii se așteptau pe scară largă la o recesiune superficială la sfârșitul anului trecut, deoarece gospodăriile au fost presate de costurile mai mari ale împrumuturilor și de creșterea prețurilor pentru produsele de bază. Grevele generalizate în întreaga economie și ploile abundente au redus, de asemenea, activitatea.

Cu toate acestea, imagini mai recente ale economiei au arătat o revenire a încrederii consumatorilor la începutul acestui an, susținută de perspectiva unor reduceri ale ratei dobânzii de către Banca Angliei, pe măsură ce presiunile inflaționiste se vor reduce.

Andrew Bailey, guvernatorul băncii, a minimalizat săptămâna aceasta importanța cifrelor trimestriale ale PIB-ului, sugerând că există semne de „redresare” a economiei care vor deveni mai clare în lunile următoare.

scroll to top