Închide

MDLPA: Guvernul a epuizat cele 4 miliarde de lei pentru proiectele din controversatul PNDL

Avatar
bani, lei

Foto: playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a informat primăriile, ieri, că a fost epuizat bugetul de 4 miliarde de lei dedicat controversatului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit unui document consultat de Economedia.ro și confirmat de Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a informat primarii că  ministerul ”a epuizat creditele bugetare alocate PNDL pentru anul în curs” și le transmite că există două posibilități de acțiune: prima posibilitate e decontarea lucrărilor din surse proprii (de la bugetul local), iar a doua posibilitate este sistarea lucrărilor ”în vederea evitării înregistrării de arierate”.

Ministerul Dezvoltării anunță că este posibilă o suplimentare a bugetului, caz în care autoritățile locale vor fi anunțate – cel mai probabil, în cazul unei rectificări bugetare.

Impactul unei eventuale înghețări a proiectelor până la o viitoare rectificare bugetară este unul major, dat fiind că el poate produce blocaje economice și poate afecta companiile private care au câștigat contractele finanțate din PNDL, mai transmite sursa citată.

Ministrul Cseke Attila a declarat pentru Economedia.ro că înștiințarea este ”o procedură legală obligatorie, vreau să liniștesc pe toată lumea, nu se întâmplă pentru prima oară. Facturile depuse până în 15-17 iunie, care îndeplinesc condițiile, vor putea fi plătite. Plăți vom efectua până la 20 iulie. Va exista deci maximum o lună de zile în care ministerul nu va face plăți. Dar la rectificarea din august vor fi alocate surse importante pentru PNDL. Autoritățile locale pot face plățile din buget, cu decontare ulterioară. Se pot continua lucrările și din august se reia plata facturilor”.

De asemenea, ministrul Cseke Attila a mai adăugat că bugetul din acest an s-a epuizat rapid și pentru că au existat plăți restante de circa 2 miliarde de lei de anul trecut.

Într-o postare pe pagina lui de Facebook, premierul Florin Cîțu a precizat că toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul Românie, iar plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară.

“Toate lucrările de investiții prin PNDL vor fi finanțate de Guvernul României, conform legii. Ultimele tranșe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plățile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obișnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toți aleșii locali că toate facturile conforme vor fi achitate și reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”, a scris Florin Cîțu.

scroll to top