Închide

Messi va părăsi Barcelona din cauza „obstacolelor financiare”

Avatar
1621682836 Leomessi Christian Bertrand Shut

Sursă foto: Futbol.pl

Timp de citire: 3 minute

Lionel Messi, de șase ori câștigător al Balonului de Aur, va părăsi Barcelona, ​​în ciuda faptului că ambele părți au ajuns la un acord cu privire la un nou contract, a declarat joi clubul La Liga, citând obstacole economice și structurale în calea reînnoirii intelegerii, informează Reuters.

Messi, care s-a alăturat la 13 ani echipei de tineret a Barcelonei, este cel mai bun marcator din toate timpurile și superstarul clubului, cu 672 de goluri în 778 de jocuri în toate competițiile.

Atacantul Argentinei a fost liber să negocieze un transfer cu alte cluburi după încheierea acordului său la sfârșitul lunii iunie, dar Barcelona a susținut întotdeauna că el vrea să rămână la club.

Messi, care și-a petrecut întreaga carieră la Barcelona, ​​era de așteptat să semneze un nou acord de cinci ani cu clubul catalan, care ar fi inclus o reducere a salariului de 50%.

Barcelona a trebuit să se restructureze financiar pentru a obține tranzacția peste buget, ceea ce s-a dovedit imposibil în cele din urmă, deoarece nu au reușit să-și reducă masa salarială în ordine și să rămână în conformitate cu regulamentele La Fair Play (FFP) din Liga.

Șeful La Liga, Javier Tebas, a declarat luna trecută că Barcelonei, care are o datorie totală de peste 1 miliard de euro (1,18 miliarde de dolari), nu i se va arăta nicio clemență atunci când vine vorba de respectarea regulilor stricte de control financiar al ligii.

Vestea ieșirii lui Messi vine la o zi după ce La Liga a fost de acord în principiu să vândă 10% dintr-o companie nou formată care găzduiește cea mai mare parte a afacerii sale către firma de capital privat CVC Capital Partners pentru 2,7 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari).

“În ciuda faptului că FC Barcelona și Lionel Messi au ajuns la un acord și intenția clară a ambelor părți de a semna un nou contract astăzi, acest lucru nu se poate întâmpla din cauza obstacolelor financiare și structurale (reglementările spaniole La Liga)”,

a spus Barca într-un comunicat.

“Ca urmare a acestei situații, Messi nu va rămâne la FC Barcelona. Ambele părți regretă profund că dorințele jucătorului și ale clubului nu vor fi îndeplinite în cele din urmă.”

“FC Barcelona își exprimă din toată inima recunoștința față de jucător pentru contribuția sa la creșterea clubului și îi urează toate cele bune pentru viitor în viața sa personală și profesională.”

MESSI, LIBER DE CONTRACT

Ultimul contract al lui Messi, semnat în 2017, a fost cel mai profitabil din sportul mondial, potrivit unui raport din ianuarie din ziarul El Mundo.

Messi a încercat să părăsească Barcelona în august 2020, făcând o cerere formală de ieșire după o întrerupere a relației sale cu președintele de atunci, Josep Maria Bartomeu, dar succesorul Joan Laporta, l-a convins să rămână.

Argentinianul, care a ajutat Barcelona să câștige 10 titluri de ligă, patru Champions Leagues și trei Cupe Mondiale, rămâne fără un club înainte de sezonul 2021-22.

Se ridică întrebări asupra viitorului său, dar Messi a fost mult timp legat de o mutare fie la clubul francez Paris St Germain, fie la Manchester City, unde ar fi reunit cu fostul său șef de la Barcelona, Pep Guardiola.

Între timp, unii observatori cred că anunțul de ieșire al lui Messi este un bluff și au sugerat că amenințarea de a permite celui mai bun jucător din lume să părăsească liga din cauza constrângerilor impuse ar putea convinge La Liga să își slăbească regulamentul financiar de fair-play pentru a-i permite să rămână.

PROBLEMELE FINANCIARE ALE BARCELONEI

Barcelona s-a luptat să-și reducă masa salarială pentru a se conforma regulilor FFP din Liga pentru sezonul 2021-22.

La Liga a introdus măsuri de control financiar în 2013, stabilind o sumă maximă de bani pe care fiecare club o poate cheltui pe echipa sa de joc și pe personalul său de antrenor în fiecare sezon, condiționată de venitul lor.

Barca are cele mai mari venituri din fotbalul mondial conform Deloitte Money League din acest an, deși veniturile au scăzut cu 125 de milioane de euro anul trecut din cauza impactului pandemiei COVID-19.

Presa spaniolă a raportat că Barca a purtat discuții cu jucătorii lor cu cele mai mari câștiguri, precum vice-căpitanii Gerard Pique, Sergio Busquets și Sergi Roberto despre reducerea salariilor cu 40% în schimbul prelungirilor contractelor.

Barca a încercat, de asemenea, să vândă jucători cu venituri mari, printre care Antoine Griezmann, Ousmane Dembele, Philippe Coutinho, Samuel Umtiti și Martin Braithwaite, dar nu a găsit încă pretendenți pentru aceștia.

Însă clubul, alături de rivalii Real Madrid și Juventus din Serie A, încă se agață de planurile lor pentru Superliga Europeană după ce o instanță a decis ca organul de conducere UEFA să înceteze procedurile disciplinare împotriva membrilor fondatori ai proiectului separatist.

Președintele clubului catalan, Joan Laporta, va ține vineri dimineață o conferință de presă după plecarea lui Messi, care a sărbătorit primul său titlu internațional major cu Argentina luna trecută, când a învins-o pe rivala Brazilia în finala Copa America.

scroll to top