Închide

Meta Platforms, acuzată de către zeci de state americane că ar fi afectat sănătatea mintală a tinerilor

Avatar
instagram, ig, smartphone

Fotografie de solenfeyissa pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Zeci de state americane au dat în judecată Meta Platforms și unitatea sa Instagram, acuzându-le că au contribuit la o criză de sănătate mintală a tinerilor prin natura dependentă a platformelor lor de socializare, scrie Reuters.

Într-o plângere depusă marți la tribunalul federal din Oakland, California, 33 de state, printre care California și Illinois, au declarat că Meta, care operează și Facebook, a indus în mod repetat în eroare publicul cu privire la pericolele substanțiale ale platformelor sale și a determinat cu bună știință copiii și adolescenții tineri să folosească social media în mod dependent și compulsiv.

„Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage, implica și, în cele din urmă, prinde în capcană tinerii și adolescenții”, se arată în plângere. „Motivul său este profitul”.

Acțiunea în justiție urmărește o serie de remedii, inclusiv sancțiuni civile substanțiale, notează G4Media.

Meta a declarat că a căutat să asigure siguranța online a adolescenților.

„Suntem dezamăgiți că, în loc să lucrăm în mod productiv cu companiile din întreaga industrie pentru a crea standarde clare și adecvate vârstei pentru numeroasele aplicații pe care le folosesc adolescenții, procurorii generali au ales această cale”, a declarat Meta prin e-mail.

O mare parte din accentul pus pe Meta provine din publicarea unor documente în 2021, care au arătat că Meta avea date care arătau că Instagram, care a început ca o aplicație de partajare a fotografiilor, crea dependență și înrăutățește problemele de imagine corporală pentru unele adolescente.

Procesul susține că Meta se străduiește să se asigure că tinerii petrec cât mai mult timp posibil pe rețelele de socializare, în ciuda faptului că știe că creierele adolescenților sunt sensibile la nevoia de aprobare sub formă de „like-uri” din partea altor utilizatori cu privire la conținutul lor. Meta a negat în mod înșelător, în mod public, că social media sa este dăunătoare, se arată în proces.

Se așteaptă ca alte nouă state să depună marți procese similare, ridicând numărul total al statelor care au intentat procese la 42.

Compania din Menlo Park, California, și alte companii de social media se confruntă deja cu sute de procese intentate în numele copiilor și al districtelor școlare care ridică pretenții similare.

scroll to top