Închide

Miliarde de euro lăsate de români în străinătate în vacanța de vară. Ce destinații au ales?

Avatar
Turism Extern

Foto: 999.md

Timp de citire: 2 minute

Luna iulie a acestui an a fost cea mai bună lună de vară pentru turism, lucru confirmat nu doar de cifrele imense raporate de operatorii de turim interni, cât și de noile date privind suma cheltuită de către turiştii români în afara ţării, date raportate de BNR.

Românii au lăsat în afară circa 561 milioane euro, fiind peste nivelul înregistrat în iulie 2019, cel mai bun an pentru turism, de 452 mil. euro. Lunile de vară din acest an au fost cu mult mai bune decât cele de anul trecut, dar şi faţă de vara anului 2019, ţinând cont că românii au putut să îşi achiziţioneze bilete de avion către marile capitale ale Europei la preţuri de doar 20-30 euro.

Și în acest an, destinaţiile preferate ale turiştilor români au fost Grecia, Turcia şi Bulgaria, astfel că turismul extern a mers mult mai bine decât anul trecut. Odată cu intrarea Greciei şi a Turciei pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic, Bulgaria a înregistrat un volum de turişti chiar mai mare decât în 2019 , pentru unele agenţii de turism.

În primele şapte luni ale acestui an, românii au cheltuit pe vacanţele în afara ţării circa 2,2 miliarde euro, pe când turiştii străini au lăsat doar 1,2 miliarde euro în România.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit, în medie, 2.573,3 lei/persoană (aproximativ 520 de euro, la cursul BNR), în semestrul I al acestui an, iar principalul motiv al călătoriilor în ţara noastră (59,6%) a fost reprezentat de afaceri, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, relevă datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în primele şase luni din 2021, cheltuielile turiştilor nerezidenţi sosiţi în România au reprezentând 62% din total consemnat la nivel naţional.

Patru din zece turişti nerezidenţi (40,4%) au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (55%), pentru evenimente culturale şi sportive (22,6%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (10,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, în semestrul I 2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

scroll to top