Ministerul Transporturilor are în plan pasaje subterane în localităţi traversate de drumuri naţionale intens circulate
În bătălia cu pietonii care îşi riscă viaţa şi traversează drumurile naţionale prin locuri nepermise, Ministerul Transporturilor mai face o încercare. Anunţă construirea unor pasaje subterane, informează Știrile TVR. Pentru început acestea vor apărea în aşa numitele puncte negre de pe şosele ţării, adică în localităţi traversate de drumuri naţionale intens circulate. România e prima în Europa la numărul de accidente mortale. Iar zilnic pierde patru cetăţeni în accidente rutiere.
În Afumaţi, judeţul Ilfov, două femei au aşteaptat momentul potrivit ca să traverseze ilegal drumul naţional 2, supranumit şi drumul morţii. Nu aveau vizibilitate bună în stânga, dar s-au încumetat.
Pe drumul cu două benzi pe sens și autoturismele şi tirurile circulă cu viteză mare, dar în localitate traversarea ilegală pare sport naţional. Bicicliştii încalcă și ei legea.
Ministerul Transporturilor vrea să construiască acum pasaje subterane. În localitatea Afumaţi, pe DN2, vor apărea două, iar pe DN1, la intersecţia Tâncăbeşti cu Snagov, încă unul.
În total nouă astfel de pasaje vor fi construite în localităţile de lângă Bucureşti. Discutăm despre Snogov, Afumaţi, Popeşti Leordeni, Bragadiru şi Jilava. Fiecare pasaj subteran va fi construit la standarde europene şi va fi dotat inclusiv cu lift. Costul fiecărui pasaj va fi de 60.000 de euro.
Specialiştii agreează ideea, dar spun că aceasta va avea succes doar dacă noile pasaje subterane vor respecta câteva reguli.
Ionuț Ciurea, director executiv al Asociației Pro Infrastructura:
Este mai uşor să intri pe sub stradă, la trei, patru, cinci metri maxim decât să urci pe o pasarelă sau pe un pasaj suprateran. Este mai confortabil, dacă evident îi asiguri şi un iluminat corespunzător şi ţii pasajul ăla cât de cât într-o stare decentă, adică nu-l faci focar de infecţie sau un loc unde oamenii sunt bătuţi sau jefuiţi.
Astfel de pasaje se vor face și în alte județe.
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor:
Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ne-am asumat că acolo unde avem puncte negre să începem să construim pasaje subterane. Vor fi dotate cu lifturi şi acolo unde se poate cu scări rulante.
Construcţia acestor pasaje va începe cel mai devreme anul viitor. Acum se pregătesc licitaţiile pentru studiile de fezabilitate. România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Potrivit INS, în 2022, s-au produs, în medie, zilnic, 76 de accidente. În medie, patru români au murit zilnic pe şosele.