Închide

Miniștrii Energiei din UE: trebuie creat cadrul de reglementare pe tema energiei hidrogenului

Avatar
hydrogen trainset, fuel cell, electric drive

Tren experimental, alimentat cu hidrogen. Fotografie de hpgruesen pe Pixabay

Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene atrag atenția asupra necesității elaborării unui cadru de reglementare stabil și coerent în UE pentru energia obținută din hidrogen, în așa fel încât blocul comunitar să devină capabil să atragă investitori privați pe o piață europeană nouă, competitivă și predictibilă, scrie Euractiv.com.

Prezenți printre vorbitori la o conferință pe tema energiei hidrogenului, organizată miercuri, mai mulți politicieni din diferite țări membre și-au exprimat același punct de vedere.

”Investitorii publici și privați ar trebui să colaboreze, iar guvernele au responsabilitatea de a da semnalele corecte, creând cadrul de reglementare și condițiile pentru ca sectorul privat să investească într-un mediu caracterizat de stabilitate și predictibilitate”, a declarat ministrul portughez al Mediului și Acțiunii Climatice, João Pedro Matos Fernandes.

În aceeași idee, ministrul olandez al Afacerilor Economice și Politicilor Climatice, Bas van’t Wout, a subliniat importanța mobilizării investițiilor din sectorul public, care au un rol determinant pentru implementarea strategiei europene pentru hidrogen, ca element cheie în decarbonizarea sectoarelor economiei în care celelalte variante posibile nu sunt viabile sau ar fi mai costisitoare.

Totodată, Elisabeth Winkelmeier-Becker, care a reprezentat ministerul german pentru Afaceri Economice și Energie, a spus că, pe lângă un cadru de reglementare, este crucială și planificarea infrastructurii necesare pentru producerea și distribuția hidrogenului.

Secretarul de stat pentru energie din Spania, Sara Aagesen Muñoz, a adăugat că este timpul accelerării investițiilor și deciziilor politice, care să pună bazele unor investiții stabile în domeniu.

Claude Turmes, ministrul Energiei și Amenajării Teritoriului din Luxemburg, a susținut că transparența este elementul central prin care pot fi atrași investitorii privați.

”Avem nevoie de un sistem transparent, pentru că investitorii privați vor fi interesați să meargă înainte doar dacă există transparență”, a spus Turmes, subliniind că reducerea costurilor de achiziție a electrolizoarelor (instalațiile utilizate la producerea hidrogenului prin electroliza apei) este una dintre cele mai importante probleme pentru viitorul hidrogenului.

scroll to top