Închide

Mintea vesticului de pe urmă. Ursula de la C.E.: “Trebuia să ascultăm de Estul care îl cunoaște pe Putin”

Avatar
Ursula Von Der Leyen

Foto: euractiv.com/[Pool/EPA/EFE]

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, anunţă că importurile de gaze din Rusia au scăzut de la 40% anul trecut la nivel european, la 9% anul acesta. De asemenea, aceasta își pune cenușă în cap în numele Vestului european și spune că ar fi fost benefic pentru Europa dacă asculta semnalele de alarmă venite din Est care avertizau permanent asupra revizionismului rusesc.

„Am tras o învăţătură cel puţin de pe urma acestui război: ar fi trebuit să să îi ascultăm pe cei care îl cunosc pe Putin. Pe Anna Politkovskaia, spre exemplu şi pe toţi jurnaliştii ruşi care au dat în vileag crimele şi care au plătit pentru asta cu preţul vieţii. Trebuia să-i ascultăm pe prietenii din Ucraina, Moldova, Georgia şi pe membrii opoziţiei din Belarus. Ar fi trebuit să ascultăm vocile care s-au ridicat în Uniunea Europeană, în Polonia, statele baltice şi în Europa centrală şi de est. De-a lungul anilor, toţi ne-au avertizat că Putin nu se va opri şi au luat măsuri în consecinţă.  Prietenii noştri din statele baltice au depus eforturi pentru a pune capăt dependenţei faţă de Rusia. Au investit masiv în surse regenerabile de energie, în terminale de gaz natural lichefiat. Sigur că toate acestea au costat, dar dependenţa faţă de hidrocarburile din Rusia însemnă un preţ şi mai usturător de plătit. Deci trebuie să ne dezbărăm de această dependenţă peste tot în Europa”, a afirmat preşedintele CE, citat de news.ro.

Aceasta anunţă că UE este la 80% din capacitatea de depozitare, subliniind că „nu este suficient” şi că UE se va baza pe furnizori de gaz precum SUA, Norvegia sau Algeria.

„Anul trecut, gazul rusesc a reprezentat 40% din importurile de gaz în Europa. Astăzi, am ajuns doar la 9%, însă constatăm şi că Rusia manipulează în mod activ piaţa noastră a energiei, preferă să risipească gazul, să-l ardă decât să-l trimită pe continentul european. Această piaţă nu mai funcţionează, deci”, adaugă preşedinta Comisiei.

Ea a subliniat că e nevoie de reducerea cererii de energie în general şi mai ales în orele de vârf.
scroll to top