Închide

Mircea Coșea: “Există speculă de la stână la supermarket”. Ce oportunități se nasc pentru România?

Avatar
Mircea Cosea

Captură video Digi24

Timp de citire: 2 minute

Deși crede că scumpirea alimentelor nu o să se oprească, profesorul de economie Mircea Coșea consideră că această criză inflaționistă și chiar războiul din Ucraina aduc și oportunități noi României, pe care ar fi foarte bine dacă le-am putea gestiona în favoarea noastră pentru a mai reduce în cele din urmă prețurile de la raft.

“Spun că trebuie să păstrăm neapărat producția internă ca să compensăm această creștere care va veni inevitabil din creșterea prețului la îngrășăminte, la tot ceea ce înseamnă agricultură intensivă însă mai trebuie să facă ceva. Există încă un element pe care trebuie să îl luăm în calcul și care este în favoarea României.

Războiul din Ucraina oricât de cinici suntem ar aduce un spor de beneficiu României pentru faptul că devine un important producător și un important transportator, un important port la Marea Neagră. Deci bănuiesc că aceste elemente pozitive dacă sunt gestionate inteligent și bine vor putea să aducă un spor de competitivitate producției și serviciilor românești care din aproape în aproape ar putea să mai reducă prețurile la raft.”, a declarat analistul.

Adrian Chesnoiu a declarat că Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care statul să intervină pe veriga producător-comerciant-consumator final să se asigure că prețurile sunt corecte.

De câtva timp spun și eu că aceste prețuri sunt expresia unei specule. Deci… ordonanța nu știu ceva concret nu știu cum va fi pusă. Oricum e un început bun, pentru că dacă nu se luptă împotriva speculei degeaba facem noi politică economică și încercăm să scăpăm inflația. Sigur există înțelegeri în piață în legătură cu anumite produse. Sigur există o speculă de la stână până la supermarket. Lucrurile ar trebui să fie controlate și aceste afaceri cu o oarecare măsură.”, a declarat Mircea Coșea la Antena3.

scroll to top